Dnevne novosti

Udruge koje nisu prilagodile statute ostaju bez javnog novca

01.10.2015 07:35 ZAGREB, 30. rujna 2015. (Hina), U četvrtak istječe jednogodišnji rok u kojemu su udruge morale svoje statute prilagoditi novom Zakonu o udrugama, a iz Ministarstva uprave najavljuju kako će se udrugama koje nisu ispunile tu zakonsku obvezu uskratiti financiranje iz javnih izvora. 
Novi Zakon o udrugama stupio je na snagu 1. listopada prošle godine, a udrugama je dao rok od godinu dana da u statute, između ostaloga, unesu odredbe o područjima svoga djelovanja sukladno ciljevima udruge, na temelju čega se klasificiraju u Registru neprofitnih organizacija pri Ministarstvu uprave. U statute su morale unijeti i odredbe o gospodarskim djelatnostima kojima se bave kako bi stekle dodatne prihode za obavljanje svojih osnovnih djelatnosti i postizanje proklamiranih ciljeva, a novi ih je zakon obvezao i da vode popis svojih članova. Zakon je donesen zbog lakše likvidacije neaktivnih udruga, budući da je u Hrvatskoj registrirano čak 52.000 udruga, a u Registar ih je upisano samo 24.100. Zakonom je propisano da će za udruge koje u zadanom roku ne prilagode statute nadležni ured državne uprave po službenoj dužnosti utvrditi jesu li ispunjeni uvjeti za prestanak njihova djelovanja i pokretanje postupka likvidacije.

Ministarstvo uprave u srijedu je, međutim, priopćilo kako "isto nikako ne znači prestanak udruge po sili zakona, odnosno gubitak pravne osobnosti koja je stečena upisom u registar udruga, već ukazuje na moguće nedjelovanje udruga ili njihovu pasivnost za donošenje odluka vezanih za usklađivanje statuta". Najavili su kako će nadležni uredi nakon isteka roka izraditi izvješća o udrugama koje nisu uskladile svoje statut i provesti najprije posredni, a po potrebi i neposredni inspekcijski nadzor kako bi utvrdili koje od tih udruga djeluju, te u skladu s utvrđenim poduzeti zakonske mjere. U Ministarstvu neslužbeno objašnjavaju da se u likvidaciju udruga neće ići samo zbog činjenice da nisu na vrijeme prilagodile statute, jer to ne mora značiti da nisu aktivne. Odnosno, moguće je i da je u nekoj udruzi skupština odbila izmjenu statuta ili da se nije mogla organizirati. Ako takva udruga naknadno dostavi novi statut dobit će rješenje o upisu u Registar, no nakon što nadležni uredi utvrde tko sve nije prilagodio statut, državnim tijelima izdat će se uputa da takve udruge ne financiraju javnim novcem, sve dok ne ispune svoju zakonsku obvezu, objašnjeno je Hini u Ministarstvu uprave.