Dnevne novosti

Sabor: "Da" Zakonu o humanitarnoj pomoći

17.09.2015 07:50 ZAGREB, 16. rujna 2015. (Hina), Saborski klubovi u srijedu navečer su u kratkoj raspravi podržali konačni prijedlog Zakona o humanitarnoj pomoći složivši se kako je potrebno što transparentnije pratiti tijek novca prikupljenog tijekom humanitarnih akcija, kako bi građani koji su pomoć uplatili bili sigurni da je ta pomoć dospjela onome tko je u potrebi.

"Zakon predstavlja velik iskorak kojim država preuzima odgovornost i jamči svim građanima da će svaki njihov doprinos, svaka kuna koju odvoje za pomoć drugoj osobi, biti zaista i usmjerena u prave ruke", rekla je zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš pojašnjavajući razloge zbog kojih se zakon iz 2010. stavlja izvan snage. Prema prijedlogu svaka humanitarna akcija mora biti odobrena od nadležnog ureda državne uprave u županiji, no novina je da će svaka humanitarna akcija, uz rješenje kojim se odobrava njezino provođenje, dobiti i klasu. Prvi put se regulira postupanje s neutrošenim financijskim sredstvima prikupljenima u humanitarnim akcijama, tako da je organizator humanitarne akcije dužan neutrošena sredstava zadržati na računu i uplatiti ih na račun prve sljedeće humanitarne akcije koja je odobrena s istom oznakom klase. Definira se, naglasila je, i nadležnost inspekcijskog nadzora.

"Zakon ne predviđa kaznenu već samo prekršajnu odgovornost i tu postoji prostor za malverzacije", zamjerila je Martina Banić (HDZ) podsjećajući kako je bilo puno akcija koje su po njihovu završetku potaknule sumnju, a neka tada otvorena pitanja do danas nisu zatvorena. Pitanje transparentnosti i praćenje tijeka novca prikupljenih u akcijama je, ističe, temeljno pitanje jer je pravo pojedinca da zna gdje je novac otišao, a sigurnost građana mora biti imperativ kako bi se na akcije odazivali. Mladen Novak (ORaH) drži kako će pravi problem biti provedba i kontrola, a izrazio je i sumnju u to jesu li mehanizmi kontrole dovoljno dobro razrađeni. Podsjećajući na akciju prikupljanja pomoći za Gunju, kazao je kako je pitanje imaju li hrvatski građani više povjerenja u Crveni križ. "Svaka humanitarna aktivnost leži na novcu građana koji su izdvojili koliko mogu da pomognu nepoznatoj osobi. Bitno je da smo voljni pomoći i da za to postoje zakonski okviri, no moramo biti upoznati s tijekom novca, a upravo to je unaprijeđeno ovim zakonskim prijedlogom", ustvrdila je SDP-ova Ivana Posavec Krivec. Sabor je večeras kratko razmotrio i Prijedlog zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora.