Dnevne novosti

Bandić potpisao Povelju o pristupanju Zagreba Europskom tjednu mobilnosti

16.09.2015 07:05 ZAGREB, 15. rujna 2015. (Hina), Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao je u utorak Povelju o pristupanju Zagreba Europskom tjednu mobilnosti 2015., koji će se pod motom "Izaberi, promijeni, kombiniraj!" u organizaciji Europske komisije od 16. do 22. rujna, po 14. put održati u gradovima EU-a u cilju poticanja svijesti o potrebi akcije protiv zagađenja uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama.
Bandić je istaknuo kako mu je drago da Zagreb sudjeluje u toj velikoj akciji u kojoj je 2012. bio prvi u Europi, a sada ponovno konkurira. Pozvao je sve sugrađanke i sugrađane da u Europskom tjednu mobilnosti daju svoj doprinos kako bi i ove godine Zagreb mogao ne samo ravnopravno konkurirati za prvo mjesto nego ga i osvojiti. "Tri godine smo bez zlata, prema tome došlo je vrijeme na nas, naročito nakon ovih velebnih utakmica nogometaša i košarkaša. Mislim da bi bilo dobro da osvojimo prvo mjesto makar u Europskom tjednu mobilnosti", poručio je Bandić na konferenciji za novinare u Cesarčevoj ulici. "Ja trčim svako jutro 10 kilometara i pozivam i druge. Ako ne mogu trčati neka šeću, ako ne mogu šetati, neka lagano šeću, ako ne mogu lagano šetati neka makar misle da lagano šetaju. Najgore je samo se povući u sebe, u depresiju, u krevet i onda je to početak kraja. Zato pozivam sve svoje sugrađane, od godinu dana kad prohodaju, dok god mogu, da se kreću, jer kretanje je zdravo, oslobađa zdrav duh u zdravom tijelu, potiče nas da se susrećemo s drugima i oslobađa pozitivan adrenalin da poštujemo sebe i uvažavamo druge", istaknuo je Bandić. Najavio je da će u ovogodišnjem Europskom tjednu mobilnosti prodefilirati 60.000 zagrebačke djece.

Marinka Bakula Anđelić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom istaknula je da će ove godine u Europskom tjednu mobilnosti biti više od 70 aktivnosti, namijenjenih djeci i odraslima. Za subotu, 19. rujna najavljena je Zagrebačka biciklijada, koja će u 10 sati s Trga Europe krenuti prema Prepuštovcu. Zadnjeg dana Tjedna, 22. rujna, kada je Europski dan bez automobila, za promet će biti zatvoreno uže središte Zagreba, a u 18 sati s Cvjetnog trga krenut će tradicionalna "Zagrebačka žbica", vožnja biciklima kroz grad.