Dnevne novosti

Mijenjaju se kriteriji odabira na javnim natječajima u zdravstvu

16.09.2015 07:30 ZAGREB, 15. rujna 2015. (Hina), Odbor za zdravstvo Američke gospodarske komore u Hrvatskoj u utorak je pozdravio namjeru zdravstvene administracije da se kriterij najpovoljnije cijene u javnoj nabavi zamijeni kriterijem odabira ekonomski najpovoljnije ponude, što znači da za odabir ponuđača na javnim natječajima više ne bi bila presudna najniža cijena, već najbolji omjer cijene i kvalitete. 
Na javnim natječajima u Hrvatskoj još uvijek je dominantan kriterij najpovoljnije cijene, tako da je zastupljenost ekonomski najpovoljnije ponude niža od jedan posto, pogotovo u sustavu zdravstva, izjavila je izvršna direktorica Komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić nakon poslovnog sastanka koji je Komora organizirala na temu razvoja hrvatskog zdravstvenog sustava i zakonodavnog okvira. U Američkoj gospodarskoj komori smatraju da to nije dobro jer bi ekonomski najpovoljnija ponuda trebala biti glavni kriterij. Doko Jelušić kaže da je Europska komisija velikim dijelom prepoznala važnost kriterija ekonomski najpovoljnije ponude, pa se očekuju promjene i u Hrvatskoj koje će otvoriti prostor za primjenu tog kriterija u javnim nabavama.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec pozdravila je najavu promjene kriterija na javnim natječajima, ustvrdivši da odabir ekonomski najpovoljnije ponude u pravilu osigurava kvalitetu. "Svakako smo za to da razvoj našeg sustava javne nabave ide u tom smjeru", rekla je Prenđa Trupec upitana za inicijativu da se na razini cijele EU poveća zastupljenost ekonomski najpovoljnije ponude u javnoj nabavi. Dodala je da Vlada trenutno radi na izmjenama Zakona o javnoj nabavi, kako bi cijeli sustav javne nabave postao učinkovitiji i bolji. Novi zakon trebao bi imati jasno definiranu metodologiju kako se više ne bi događalo da se natječaji često ruše zbog žalbi. "Rušenje natječaja kod nas je puno lakše nego u drugim europskim zemljama. Iskreno se nadam da će se to promijeniti jer nam usporava puno toga", rekla je ravnateljica HZZO-a.

Ministar zdravlja Siniša Varga također je pozdravio inicijativu izmjene kriterija odabira na javnim natječajima. "To se sada gleda na razini cijele Europe - da se ne odabire isključivo najjeftiniji proizvod jer on nije i najbolji. Važan je ekonomski kriterij kvalitete samog proizvoda - to traže dobavljači i mi kao korisnici. Na razini EU će se donijeti nova uredba, odnosno direktiva, koja će taj dio također definirati", istaknuo je Varga. Varga je na sastanku iznio viziju razvoja zdravstvenog sustava kojem bi stabilnost i jednakost trebali biti prioriteti. Ne smijemo raditi razliku između bogatih i siromašnih, mladih i starih, zdravih i bolesnih u dostupnosti zdravstvene zaštite, poručio je ministar.