Dnevne novosti

Milanović: uništeno 90 posto uskladištenog kazetnog naoružanja

08.09.2015 07:19 DUBROVNIK, 7. rujna 2015. (Hina), Premijer Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak u Dubrovniku kako su u posljednjih osam godina države potpisnice Konvencije o kazetnom streljivu uništile čak 90 posto takvog uskladištenog naoružanja, no istaknuo je da je to samo početak napora koji se trebaju provesti. 
Sudjelujući na otvorenju Prve pregledne konferenciji Konvencije o kazetnom streljivu Milanović je naglasio da kazetno naoružanje predstavlja veliki problem civilima dugo nakon okončanja sukoba. ''Kazetno naoružanje nije pouzdano i ne može se koristiti u vojne svrhe. Ono predstavlja veliki problem i prijetnju civilima dugi niz godina nakon okončanja sukoba'', kazao je premijer Milanović. Pri tom je naveo kako je na krovu dječje Klaićeve bolnice u Zagrebu prije dvije godine pronađena eksplozivna naprava, čak 18 godina nakon raketiranja, koje su u svibnju 1995. izvele srpske paravojne postrojbe tzv. krajine ispalivši na središte Zagreba kazetne bombe iz dalekometnog višecijevnog bacača raketa "Orkana" M-87. ''U posljednjih osam godina države potpisnice konvencije uništile su 90 posto uskladištenog kazetnog naoružanja. To je odlično, ali je samo početak napora'', rekao je premijer Milanović. Hrvatska je više nego svjesna štete koju kazetno streljivo ostavi kao naslijeđe, dodao je. "Znamo da je naša borba s njime mala u usporedbi s drugim zemljama, i u dobroj smo poziciji da to riješimo. Imamo volje pomoći drugim državama zahvaćenim tim problemom i zato smo i prihvatili organizirati ovu konferenciju'', rekao je Milanović.

Naglasio je kako činjenica da se ova Prva pregledna konferencija Konvencije o kazetnom streljivu održava u Dubrovniku, gradu koji je teško pogođen ratom prije 20 godina, podsjeća što zajednički napori mogu i moraju napraviti za oporavak razorenih područja. ''Konvencija o kazetnom streljivu je od samog početka postavila ambiciozne ciljeve, uništenje kazetnog naoružanja i razminiravanje miniranih područja, kao i pružanje pomoći žrtvama mina'', rekao je premijer Milanović, te citirajući Winstona Churchilla rekao da ovo nije kraj napora, ni početak, već kraj početka napora u oslobađanju svijeta od kazetnog naoružanja.

Konvencija o kazetnom streljivu prihvaćena je na Konferenciji u Dublinu 2008. godine, a na snagu je stupila 2010. godine. Prva pregledna konferencija Konvencije o kazetnom streljivu održava se u Dubrovniku od 7. do 11. rujna, a organizator konferencije je Ured za razminiranje Vlade RH. Sudionike skupa sinoć je pozdravio gradonačelnik Andro Vlahušić, istaknuvši ulogu Hrvatske na području globalnog humanitarnog razoružanja. Ravnateljica Vladinog Ureda za razminiranje Dijana Pleština rekla je da je Konvencija o kazetnom streljivu rezultat suradnje između država, međunarodnih organizacija poput Crvenog križa i civilnog društva, nastala pod okriljem Ujedinjenih naroda. Istaknula je da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi kazetno streljivo u 21. stoljeću izgubilo svoje mjesto u vojnim arsenalima.