Dnevne novosti

OESS traži analizu procesuiranja ratnih zločina u BiH

07.09.2015 07:16 MOSTAR, 5. rujna 2015. (Hina), Voditelj misije OESS-a u BiH Jonathan Moore pozdravio je u subotu preporuku Visokog sudskog i tužiteljstvog vijeća (VSTV) da se OESS-u omogući analiza predmeta ratnih zločina čemu se snažno protivi Državno odvjetništvo BiH iako postoji veliki broj prigovora na pristranost u procesuiranju teških slučajeva zločina. 
Na poticaj misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju i Haškog suda (ICTY) glavni tužitelj Serge Brammertz imenovao je nedavno dugogodišnju zaposlenicu ICTY-a, britansku sutkinju Joannu Korner da provede neovisnu analizu procesuiranja ratnih zločina pred pravosuđem BiH, što je Državno odvjetništvo BiH u svome istupu jednoglasno odbacilo. Nakon toga je Visoko sudsko i tužiteljstvo vijeće (VSTV) koje nadzire rad sudova i državnog odvjetništva u BiH potkraj ovoga tjedna preporučilo da se dopusti analiza predmeta ratnih zločina. "Kako bi napravila ovu analizu, misija je angažirala sutkinju iz Velike Britanije Joannu Korner na temelju njezinog iskustva kao višeg odvjetnika u tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i zbog njezina poznavanja institucionalnog okvira i kapaciteta za procesuiranje ratnih zločina u BiH", rekao je Moore na konferenciji za novinare u Sarajevu. Zbog drakonskih presuda ponajprije za pripadnike HVO-a i Vojske Republike Srpske postoji veliki broj prigovora i postupaka pred Ustavnim sudom BiH za preispitivanjem ovih procesa.

Moore je rekao da misija OESS-a provodi niz aktivnosti kojima nastoji unaprijediti rad svih pravosudnih institucija u BiH, a da se analiza slučajeva ratnih zločina temelji na načelima objektivnosti i nemiješanja u sudski proces i da se OESS vodi strogim standardima povjerljivosti. On očekuje da će analiza biti završena do sredine studenog s preporukama za poboljšanje rada Suda i Državnog odvjetništva BiH. Moore je odbacio navode da bi analiza pravosuđa mogla osnažiti argumente Milorada Dodika za održavanje referendum o Sudu i Državnom odvjetništvu BiH, ponavljajući stajalište visokog predstavnika u BiH da referendum u RS-u ne dolazi u obzir i da entiteti ne mogu raspisivati referendum o nadležnostima države. Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće je obrazlažući odobravanje pristupa predmetima ratnih zločina reklo kako su još 2006. donijeli zaključak kojim se OESS-u odobrava uvid u predmete Suda BiH te da to ima utemeljenje i u Daytonskom sporazumu, konstatirali su da ovaj put ne mogu postupiti drukčije. Istodobno iz Državnog odvjetništva BiH su zahtjev OESS-a odbili pravdajući taj potez zaštitom tajnih podataka, kao i zaštićenih svjedoka te nemiješanja u pravosuđe.