Dnevne novosti

Novi Obiteljski zakon u četvrtak na sjednici Vlade

02.09.2015 07:35 ČAKOVEC, 1. rujna 2015. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić najavila je u utorak da će novi Obiteljski zakon biti na dnevnom redu iduće Vladine sjednice u četvrtak.

Opačić je na konferenciji u povodu projekta "Za sretniju obitelj" rekla da će nakon toga Obiteljski zakon ići na redovnu sjednicu Sabora, a zastupnici bi se o njemu mogli izjasniti prvog radnog tjedna. "Koliko je štete učinjeno djeci zahvaljujući odluci Ustavnog suda o suspenziji Obiteljskog zakona najbolje se vidi po velikom broju djece koja prolaze kroz Centre za zastupanje djece i kojima na sudovima zastupamo njihova prava", kazala je Opačić upozorivši kako puno djece za vrijeme razvoda ne može komunicirati s roditeljima. "Sada vraćamo taj zakon i ja ću ga nastojati što prije staviti u funkciju kako bismo zaštitili djecu, ali i pomogli roditeljima", poručila je.

S obzirom da se u Hrvatskoj baca velika količina hrane, 90 kilograma po stanovniku godišnje, Opačić je najavila da će se novim pravilnikom definirati upotrebljivost hrane i nakon roka koji je označen na deklaraciji. "Postoje različiti mehanizmi, ali to je pitanje za Ministarstvo poljoprivrede, a ne socijale, iako bih bila najsretnija da se sva hrana koja se baca može dati osobama kojima je najpotrebnije", rekla je Opačić. Inicijativa da se smanji PDV na doniranu hranu propala je zbog europske direktive koja to ne dopušta, no Ministarstvo poljoprivrede radi na novom pravilniku prema predlošku iz Francuske.

Također je najavila da će se zalagati za pravedniju raspodjelu novca za udruge osoba s invaliditetom između Zagreba i ostatka Hrvatske, jer je s dolaskom na ministarsku poziciju zatekla stanje u kojem je 60 posto sredstava odlazilo na udruge iz Zagreba, a preostalih 40 posto na ostatak Hrvatske.Sada je ta situacija obrnuta, 60 posto sredstava ide udrugama izvan metropole, a 40 posto u Zagreb, što je puno pravednija raspodjela, istaknula je Opačić.