Dnevne novosti

U Splitsko-dalmatinskoj županiji poslodavci radnicima duguju 32 milijuna kuna

26.08.2015 07:35 SPLIT, 25. kolovoza 2015.(Hina), Stanje u gospodarstvu Splitsko-dalmatinske županije je zbog neisplata plaća i stečajnih postupaka jako loše, a u tvrtkama Kaštelanski staklenici, Vrgorka-Vinarija Vrgorac, Dalmacijavino u stečaju, Mils u stečaju i sinjskoj Cetini u pitanju je ukupno 547 radnih mjesta, dok su poslodavci njihovim radnicima ukupno dužni oko 32 milijuna kuna, upozorio je u utorak Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV). 
Predsjednik PPDIV-a Šimo Orešković ustvrdio je da tih pet tvrtki posluje na granici opstojnosti, a najveća potraživanja radnika su u Kaštelanskim staklenicima s ukupno 22 milijuna kuna. Naglasio je da bi zbog stupanja na snagu novog Zakona o stečaju od 1. rujna dio njih mogao otići u stečaj s obzirom da tvrtka koja tri mjeseca ne isplaćuje plaće radnicima automatski odlazi u stečaj.

U Kaštelanskim staklenicima, gdje gubitak iznosi 160 milijuna kuna, 85 radnika zadnju je plaću dobilo u studenom prošle godine, dok radnici u Vrgorka-Vinarija Vrgorac plaće čekaju već pet mjeseci, pri čemu je Fina pokrenula zahtjev za stečajem još u svibnju. Problem sa likvidnošću ima i Dalmacijavino, poduzeće koje je u stečaju već tri godine i duguje jednu plaću 250-torici radnika. Nešto kraće u stečaju je Mils koji trenutno radi pod drugim imenom s 30 zaposlenih, a u tom slučaju očekuje se pomoć županije. U sinjskoj Cetini, čiji je županija najveći dioničar, 109 zaposlenih u zadnja tri mjeseca nije vidjelo plaće, a ako se ne pronađe strateški partner i dugoročno riješi problem, ta bi tvrtka mogla završiti u stečaju.

Županija Splitsko-dalmatinska je na sastanku preuzela odgovornost za Cetinu, pa se očekuje da će ta priča završiti pozitivno. U srijedu bi trebali dobiti jednu plaću, a do sredine rujna drugu, rekao je Orešković. U Kaštelanskim staklenicima problem je što je jedan dioničar uložio žalbu, zbog čega je predmet na odlučivanju na Visokom Trgovačkom sudu. Da stvar bude gora, imali smo zakupoprimca koji je bio spreman na 13,5 hektara nastaviti proizvodnju i zaposliti 40 radnika, no odluka suda sada sve odgađa, kaže Orešković. U slučaju Dalmacijavina odvjetništvo je povuklo žalbu, te se do kraja mjeseca očekuje rješenje nakon kojega počinje teći rok od 60 dana da kupac Marinko Zadro uplati 69,5 milijuna kuna i preuzme tvrtku, objasnio je.

Zadro bi tada preuzeo nekretnine, ali ne i radnike. Upravo je Orešković jučer na sastanku sa Zadrom doznao kako novi kupac radi na osiguranju financijskih sredstava, da mu je u prvoj fazi cilj sačuvati brendove, kao i da proizvodni pogon ne bude u Splitu već u Drnišu, gdje će se nastaviti proizvodnja s novom tehnologijom. Postoji i ideja o mogućem povezivanju proizvodnje Dalmacijavina s Badelom. Sindikat od Ministarstva rada i mirovinskog sustava traži povećanje minimalne plaće na 50 posto prosječne plaće u zemlji, a to je približno 4000 kuna bruto. Mislimo da toliko u ovome trenutku sigurno može isplatiti svaki poslodavac, kazao je Orešković.