Dnevne novosti

Ilegalnim radnicima u Engleskoj i Walesu prijeti zatvor

26.08.2015 07:05 LONDON, 25. kolovoza 2015.(Hina/AFP), Ilegalni imigranti u Engleskoj i Walesu mogli bi biti osuđeni na zatvorsku kaznu dok njihovim poslodavcima prijeti zatvaranje tvrtke, objavila je britanska vlada u utorak. 
"Ilegalne radnike moći će se osuditi na zatvorsku kaznu a poslodavcima zatvoriti tvrtka, oduzeti dozvola ili kazneno ih se goniti ako nastave zaobilaziti zakonske propise", izjavio je James Brokenshire, britanski tajnik za imigraciju u utorak u priopćenju. Svaki ilegalni radnik izložit će se kazni zatvora do šest mjeseci i novčanoj kazni. Prema prethodnoj najavi vlade, moći će im se zaplijeniti plaće.

Nekim tvrtkama poput pubova, trgovina ili restorana s dostavom mogla bi se oduzeti radna dozvola. "Ako ste ovdje ilegalno, poduzet ćemo mjere da vas spriječimo da radite, unajmite stan, otvorite bankovni račun ili upravljate vozilom", upozorio je Brokenshire u priopćenju. David Cameron najavio je početkom kolovoza da bi vlasnici nekretnina koji smještaju ilegalce mogli biti osuđeni na zatvorsku kaznu.