Dnevne novosti

Karlovačka građanska garda u Savezu europskih povijesnih vojnih postrojba

25.08.2015 07:11 KARLOVAC, 24. kolovoza 2015.(Hina), Karlovačka građanska garda i njeni članovi primljeni su u Savez europskih povijesnih vojnih postrojba, koji okuplja najeminentnije povijesne postrojbe iz gotovo cijele Europe, izvijestili su u ponedjeljak iz Karlovačke građanske garde. 
Tu je odluku Savez europskih povijesnih vojnih postrojbi (Union of the european historical military groups) donio na godišnjem zasjedanju koje se održalo od 20. do 24. kolovoza u francuskom gradu Evianu. Karlovačka građanska garda, nakon Varaždinske građanske garde, postala je tako druga postrojba iz Hrvatske koja je postala članicom ovoga elitnog i ekskluzivnog Saveza. Time je Karlovačka građanska garda također dobila značajno priznanje za svoj rad u očuvanju hrvatske vojne tradicije i povijesnih vrijednosti vojne postrojbe koju predstavljaju, te je pridonijela promoviranju grada Karlovca kao značajne vojne i povijesne lokacije, te vojne tradicije u Republici Hrvatskoj, ističe se u priopćenju.

Članstvo u Savezu svečano je obilježeno uručivanjem službenog Plamenca Savez europskih povijesnih vojnih postrojbi zapovjedniku Karlovačke građanske garde Marijanu Žaji. Plamenac Saveza uručio je predsjednik Saveza, umirovljeni austrijski general bojnik Helmut A. J. Eberl na svečanosti održanoj 21. kolovoza u Evianu. Pripadnike Karlovačke građanske garde na svečanosti su predstavljali, uz zapovjednika Marijana Žaju, i dozapovjednik Emil Črne te gardisti Dominik Ban i Miroslav Knežević . Članstvo Karlovačke građanske garde u Savezu europskih povijesnih vojnih postrojba je ujedno priznanje svim Karlovčanima kao i Karlovačkoj županiji i Gradskoj upravi Karlovca, koji su uvijek spremni pomoći i poduprijeti promociju tradicionalnih hrvatskih vojnih vrijednosti, navodi se u priopćenju.