Dnevne novosti

Milanović: odradimo preostalo vrijeme u korist Hrvatske

21.08.2015 07:12 ZAGREB, 20. kolovoza 2015. (Hina), Ministri su se u četvrtak okupili u Banskim dvorima na prvoj sjednici nakon ljetnog odmora, a premijer Zoran Milanović je, otvarajući sjednicu, podsjetio kako je riječ o zadnjoj jeseni u aktualnom mandatu ove Vlade te je kolege pozvao da preostalo vrijeme iskoriste na dobrobit države i građana.
"Pred nama je zadnja jesen aktualnog saborskog i manadata ove Vlade, hajdemo vrijeme koje nam je preostalo odraditi u korist Hrvatske i njenih ljudi. Što treba napraviti, treba napraviti", poručio je Milanović. Vlada je na sjednici u četvrtak, uz ostalo, odlučila o uvjetima i postupku za izbor i imenovanje kandidata za članove nadzornih odbora u tvrtkama u državnom vlasništvu.

Tom odlukom se definiraju uvjeti, odnosno kriteriji stručnosti i postupak izbora kandidata za članove nadzornih odbora, upravnih odbora i upravnih vijeća u društvima od strateškog i posebnog interesa za Hrvatsku uz primjenu Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, najavljeno je iz Vlade. Također je odlučeno da se pokrene projekt objedinjavanja informacijskog sustava Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u Shared Service Centru, koji se uspostavlja u Agenciji za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT).

HZMO niz godina koristi kompleksan informacijski sustav za podršku temeljnim i potpornim procesima, a kroz protekla razdoblja sustav je postupno nadograđivan. Međutim, detaljnije analize ukazale su da je uzrok ključnih troškova i rizika informacijskog sustava HZMO-a zastarjela tehnologija i platforma na kojoj je sustav baziran jer zahtijeva visoke troškove održavanja, a tehnologije i programski alati u kojima se razvija aplikativni sustav su zastarjeli. Vlada je dala suglasnost Ministarstvu zdravlja za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u 2016. i 2017. za nabavu usluga podrške održavanja i nadogradnje programske osnovice središnjeg dijela informacijskog sustava CEZIH (Centralni zdravstveni sustav Republike Hrvatske).

Ministarstvo zdravlja provelo je postupak javne nabave i za uslugu podrške održavanja i nadogradnje programske osnovice središnjeg dijela informacijskog sustava CEZIH odabralo Ericsson Teslu. Nabava je predviđena u ukupnom iznosu od 40,63 milijuna kuna, i to u 2015. godini u iznosu do 10,92 milijuna kuna, u 2016. godini do 19,21 milijun i u 2017. u iznosu do 10,5 milijuna kuna.