Dnevne novosti

Eurozona deblokirala prvu ratu pomoći Grčkoj

20.08.2015 07:05 LUXEMBOURG, 19. kolovoza 2015. (Hina/AFP),  Ministri financija eurozone odobrili su u srijedu prvu ratu pomoći Grčkoj koja će joj omogućiti da već u četvrtak vrati Europskoj središnjoj banci (ECB) 3,4 milijarde eura, priopćio je Europski stabilizacijski mehanizam (ESM).
Upravno vijeće ESM-a u koje ulaze ministri financija 19 zemalja eurozone "odobrilo je program pomoći Grčkoj", ističe se u priopćenju. Grčka će odmah dobiti 23 milijarde eura, potvrdio je dobroobaviješten izvor. Devetnaestorica su prije konačnog odobrenja isplate čekali da se parlamenti zemalja članica očituju o novom programu pomoći Grčkoj.

U srijedu je glasovanjem njemačkog Bundestaga uklonjena i zadnja zapreka tom programu. Potonji obuhvaća financijsku pomoć u vidu zajmova koji mogu dosegnuti 86 milijarda eura na tri godine i memorandum koji predviđa brojne mjere štednje i reforme koje Atena mora provesti. Ministri financija eurozone dogovorili su se u petak da će prva rata pomoći iznositi 26 milijarda eura.

Preostale 3 milijarde eura iz prve rate Grčka će dobiti u rujnu-listopadu ovisno o provedbi reforma, rekao je u petak direktor ESM-a, Nijemac Klaus Regling, nakon sastanka ministara financija eurozone u Bruxellesu.