Dnevne novosti

ORaH: prijedlog poticanja ulaganja diskriminira mala i srednja poduzeća

14.08.2015 07:45 ZAGREB, 13. kolovoza 2015. (Hina), Stranka Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) neugodno je iznenađena Nacrtom prijedloga zakona o poticanju ulaganja koji je, po ocjeni ORaH-a, suprotan javnom interesu jer donosi nejednakost, nepravdu i dvostruke kriterije i ide na ruku velikim poduzećima, špekulantima i bankama.

"Ovaj nacrt prijedloga zakona pisan je protiv malih i srednjih poduzeća koja su zaslužna za maleni rast hrvatskog gospodarstva i izvoz kojim se Vlada Republike Hrvatske u posljednje vrijeme voli hvaliti. Mala i srednja poduzeća su u potpunosti amortizirala pad izvoza velikih između 2009. i 2014. godine te su nastavila s rastom u 2015. godini. Ovaj prijedlog Zakona o poticanju ulaganja ide na ruku velikim poduzećima kao mjera besplatne dokapitalizacije, špekulantima i bankama te uvodi jasnu diskriminaciju gospodarskih subjekata i to na račun malih i srednjih poduzeća", upozorava, kako se navodi u priopćenju ORaH-a, predsjednica stranačkog Foruma za gospodarstvo Ljiljana Katičić. Ovim zakonskim prijedlogom, tvrdi, otvara se prostor za špekulacije velikih tvrtki i uvoznika kako bi im se dodatno pomoglo u već sada privilegiranom položaju. Umjesto da smanji i pojednostavi birokratske procedure uvođenjem sustava check listi po uzoru na uspješne ekonomije, umjesto da provede strukturne reforme poput reforme javne uprave, teritorijalnog ustroja i pravosuđa, Vlada predlaže novi zakon kojim će država selektivno davati beneficije, smatra Katičić. Postavlja pitanje kako je moguće dati prijedlog da država poduzetniku koji uloži najmanje 13 milijuna eura i otvori najmanje 10 radnih mjesta za zaposlenike visoke stručne spreme, jamči isti porezni tretman u sljedećih deset godina - ako bi se zakonskim promjenama u tom razdoblju poduzetniku povećali porezi, razliku će pokriti resorna ministarstva, upozorava Katičić.

ORaH traži da predlagatelj pokaže simulaciju predloženog modela za sljedećih deset godina jer je vitalan za proračun Republike Hrvatske. Izgradnja konkurentnog, transparentnog i atraktivnog sustava potpora za ulaganja gospodarskih subjekata nije spojiva s pogodovanjem jednima i jednostranim terećenjem drugih poreznih obveznika, ističe ORaH.  Zadatak države je da osigura regulatorni okvir koji će biti jednak za sve sudionike na tržištu i pod istim kriterijima neovisno radi li se o privatnim ili državnim poduzećima, velikima ili malima, a ne da ishitrenim i dubinski nepravednim, a time i protuustavnim prečicama pokušava krpati rupe nefunkcionalne države, navodi se u priopćenju iz ORaH-a. Ministarstvo gospodarstva otvorilo je savjetovanje o tom nacrtu zakona sa zainteresiranom javnošću od 4. do 23. kolovoza.