Dnevne novosti

HZZO: iskazivanje interesa za opremanje ordinacija do 24. kolovoza

12.08.2015 07:30 ZAGREB, 11. kolovoza 2015. (Hina), Tjedan dana produžen je rok za iskazivanje interesa domova zdravlja i liječnika koncesionara za bespovratna sredstva iz strukturnih fondova EU, za nabavu medicinske opreme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i manje infrastrukturne zahvate u domovina zdravlja, za što je predviđeno 18,5 milijuna eura.

HZZO poziva koncesionare i domove zdravlja iz 15 županija, prve i druge skupine razvijenosti, da iskažu neobvezujući interes za opremu ordinacija do 24. kolovoza i prijave se putem aplikacije na internetskim stranicama HZZO-a ili Ministarstva zdravlja. U ponudi je oko 80 komada opreme, a domovi zdravlja mogu dobiti EU sredstva i za manje infrastrukturne zahvate. Bespovratni iznosi za koncesionare kreću se od 40 do 450.000 kuna, a za domove zdravlja od 500.000 kuna do 4 milijuna kuna. Zainteresirani liječnici s 15 posto vlastitih sredstava sudjelovat će u nabavi opreme, no neće je moći osobno nabavljati jer nabava ide isključivo putem objedinjene javne nabave. Iz HZZO-a poručuju kako će se prije natječaja točno znati funkcionalnost svakog pojedinog komada opreme, kao i njegova specifikacija, te liječnici ne moraju strahovati da će udio svojeg novca dati na nepoznatu opremu upitne kvalitete. Isto tako, ističu, provođenjem objedinjene javne nabave postići će se najbolja moguća cijena.

Iz prijava su izuzete ordinacije s područja Grada Zagreba, Zagrebačke, Primorsko-goranske, Istarske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije. S područja Primorsko-goranske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije može se konkurirati za opremanje ordinacija na otocima. Cilj je povećanje dostupnosti i podizanje kvalitete usluga primarne zdravstvene zaštite na depriviranim područjima kako bi pacijenti 80 posto zdravstvenih usluga mogli dobiti kod svog obiteljskog liječnika. Kako bi se definiralo deprivirano područje korišten je indeks razvijenosti na županijskoj razini. Primjenom indeksa razvijenosti na županijskoj razini pokriva se 15 (odnosno 18 ukoliko se uključe županije s otocima) od 21 županije čime je obuhvaćeno oko 80 posto teritorija Republike Hrvatske. Novac iz strukturnih fondova moći će se povući do 2020. godine, a korisnici sredstava sufinancirat će nabavu opreme s najmanje 15 posto sredstava.