Dnevne novosti

Vlada "svim mehanizmima" pokušava osloboditi Salopeka

10.08.2015 07:25 ZAGREB, 9. kolovoza 2015. (Hina), Hrvatska vlada "svim mehanizmima" pokušava osloboditi Tomislava Salopeka kojega drže pripadnici Islamske države (IS) u Egiptu, objavilo je u nedjelju ministarstvo vanjskih poslova (MVEP) i apeliralo na medije da ne objavljuju neprovjerene informacije. 
"Vlada i MVEP, koristeći sve mehanizme koji nam stoje na raspolaganju, kontinuirano rade na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina", priopćio je MVEP-u. "Zbog osjetljivosti situacije i dalje nismo u mogućnosti objavljivati detalje te stoga ponovno apeliramo da se ne objavljuju neprovjerene informacije", kažu na Zrinjevcu. I Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je da se dio hrvatskih medija neprofesionalno i neodgovorno ponaša pri izvještavaju o sudbini Salopeka otetog 22. srpnja nedaleko od Kaira. Apeliramo na medije koji koriste tragediju obitelji Salopek za povećanje broja klikova, povećanu čitanost ili slušanost, da to prestanu činiti, poručili su iz HND-a.

Sudbina Tomislava Salopeka i dalje je neizvjesna, gotovo dva dana nakon što je istekao ultimatum Pokrajine Sinaj, egipatskog ogranka IS-a. Islamistički militanti objavili su u srijedu snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke.