Dnevne novosti

Proračunski deficit u prvih 7 mjeseci manji za 300 milijuna kuna

07.08.2015 07:50 ZAGREB, 6. kolovoza 2015. (Hina), Deficit u hrvatskom proračunu u prvih ovogodišnjih sedam mjeseci manji je za 300 milijuna kuna nego lani, pokazuju podaci Ministarstva financija po gotovinskom načelu, koji su objavili pojedini dnevni listovi.

Ministar financija Boris Lalovac rekao je kako bi deficit mogao biti i jedan postotni bod niži od ciljanih pet posto BDP-a nastavi li se smanjivati tim tempom, navodi Večernji list. Deficit je u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio 8,5 milijardi kuna, što je za 300 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani kada je manjak prihoda nad rashodima iznosio 8,8 milijardi kuna. Istodobno, prihodi od PDV-a u prvih sedam mjeseci 2015. iznosili su 24,1 milijarde kune, što je oko 1,4 milijarde kuna više nego lani, prenio je Jutarnji list.

Boljoj proračunskoj slici doprinijeli su i viši prihodi od trošarina za 400 milijuna kuna, kao i za 400 milijuna kuna viši prihodi od poreza na dobit, zahvaljujući boljem poslovanju kompanija. Prihodi od poreza na dohodak također su bili viši za 400 milijuna kuna. Osim toga zaključno s prošlim mjesecom povučeno je gotovo dvostruko više novca iz EU fondova, odnosno oko 2,7 milijardi kuna. U Ministarstvu kažu i da su proračunski rashodi pod nadzorom jer je na plaće potrošeno manje nego li je planirano. Ministar financija Lalovac rekao je da će svakako voditi brigu o tome da se proračunski korisnici drže reda kako se do kraja godine njihovi rashodi ne bi izmakli kontroli, navodi Večernji list.