Dnevne novosti

Dačić: Nismo slali prosvjedne note, za Srbiju je uvreda sudjelovanje u mimohodu na obljetnicu Oluje

20.07.2015 07:25 BEOGRAD, 19. srpnja 2015.(Hina), Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je da Srbija niti jednoj zemlji nije slala prosvjedne note zbog mimohoda u povodu Oluje i poručio je da Beograd “neće likovati” zbog odluke pojedinih država da ne sudjeluju u vojnoj paradi u povodu obljetnice Oluje. 
“Srbija nije slala note ili demarše pojedinim zemljama zbog sudjelovanja u vojnoj paradi u povodu obilježavanja 20. obljetnice operacije Oluje, neće likovati zbog njihove odluke o otkazivanju, ali će je uvrijediti svatko tko ode na tu proslavu”, izjavio je Dačić za Radio-televizuju Srbije (RTS) koja je emitirala prilog “Tko neće na paradu u Zagrebu”. Dačić je ponovio svoje ranije stajalište da će sudjelovanje u obilježavanju Oluje za Srbiju biti uvreda “jer se tu nema što slaviti”, ocijenivši da je Oluja bila vojna akcija “koja je imala užasne posljedice po srpski narod”, te da bi odlazak na obilježavanje obljetnice “Srbija tumačila kao antisrpski stav”.

„Mi nismo nikakve note ili demarše sada slali, neki ministri su me pozvali da pitaju da li o tome zaista tako mislim, ja sam to ponovio kao naše službeno stajalište”, rekao je Dačić, istaknuvši kako “nema nikakvog likovanja u tome što su oni odustali od sudjelovanja”. Dačićeva je ocjena i da će “sve zemlje koje budu poslale svoju vojsku da sudjeluje u toj proslavi time pokazati odnos prema stradanjima srpskog naroda”. Istodobno, RTS-a podsjeća da u mimohodu neće sudjelovati nekoliko vodećih zemalja NATO “između ostalih, SAD, Velika Britanija, Njemačka, Italija, te Mađarska”, a također da je Zagrebu otkazala i Ljubljana, premda je ranije službeno bilo najavljeno sudjelovanje slovenskih vojnika i tri zrakoplova “pilatus”.

U odvojenim izjavama beogradskim medijima Dačić je istaknuo da Srbija neće slati prosvjednu notu ni Hrvatskoj nakon ocjena ministra obrane Ante Kotromanovića “koji je premijera Aleksandra Vučića optužio da je 90-ih sijao mržnju i držao pušku”. “Kad bismo im svaki put upućivali prosvjednu notu, napunili bi bilježnicu veoma brzo. Prema podacima, Srbija je Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina uputila više od 150 prosvjednih nota, a izjave poput ove Kotromanovića udaljavaju nas od regionalne suradnje”, rekao je Dačić. Ministar obrane Ante Kotromanović je, reagirajući na izjavu premiejra Vučića kako će Beograd i Banjaluka u vrijeme proslave Oluje u Srbiji i Republici Srpskoj proglasiti dan žalosti, poručio da je Oluja bila legitimna akcija koja je “spriječila masakr koji bi bio puno veći od Srebrenice”, te naglasio kako “sitne diplomatske igre ne mogu iskriviti povijesne činjenice” da se rat vodio u Hrvatskoj i BiH i pozvao Srbiju da slijedi primjer Hrvatske koja ne promiče mržnju i ne opravdava ono što je bilo loše.

“Komentari osobe koja je ‘90-tih s puškom u ruci poticala sve ono najgore i pozivala na ubojstva i mržnju nisu nimalo vjerodostojni”, ocijenio je Kotromanović u priopćenju. I srbijanski premijer je u intervjuu nedjeljnoj Politici komentirao najnovije srpsko-hrvatske prijepore o Oluji i mimohodu koji Hrvatska organizira u povodu obljetnice te akcije.“Pogledajte ovo s Hrvatskom. Na što oni reagiraju? Na to što mi tugujemo. Nikoga nismo uvrijedili, nijednu ružnu riječ nismo rekli, a onda su oni dali nalog nekom svom ministru: Hajde, počni vrijeđati Vučića”, prokomentirao je srbijanski premijer oštro reagiranje ministra Kotromanovića.