Dnevne novosti

Francuski predsjednik Hollande pozvao na uspostavu vlade eurozone

20.07.2015 07:15 PARIZ, 19. srpnja 2015.(Hina/Reuters), Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je u nedjelju na uspostavu vlade eurozone i obnavljanje povjerenja građana u europski projekt, koje je oslabljeno grčkom krizom. 
Oživljujući ideju koju je izvorno iznio bivši šef Europske komisije Jacques Delors, Hollande je predložio "vladu eurozone s posebnim proračunom i parlamentom koji bi osigurao demokratsku kontrolu". Francuski predsjednik rekao je da je 19 članica eurozone izabralo monetarnu uniju jer je to u njihovu interesu i da "nitko nije preuzeo odgovornost i izašao iz nje". "Taj izbor traži osnaženu organizaciju, naprednog čuvara država koje će o njoj odlučiti", rekao je. Članice eurozone trenutno su ujedinjene u neformalnom tijelu Euroskupini, koja se sastoji od ministara financija, a predsjeda joj nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem.

"Ne prijeti nam višak Europe, nego njezin manjak", napisao je Hollande u uvodniku tjednika Jornal du Dimanche. Hollande je rekao da je Europa dopustila da joj institucije oslabe i priznao da se 28 članica Unije "borilo oko pronalaženja zajedničkog stajališta o tome kako krenuti naprijed. Parlamenti su daleko od odluka. A ljudi okreću leđa jer ih se zaobilazi". Hollandeovo stajalište odmah je izazvalo kritiku njegova prethodnika Nicolasa Sarkozya, čelnika glavne oporbene stranke desnog centra i kandidata na predsjedničkim izborima 2017. "Ne mislim da nam je potreban još jedan parlament", rekao je Sarkozy na političkom skupu u Nici. "Moramo koordinirati gospodarske politike da bi bili snažniji, potrebna nam je francuska gospodarska politika koja nije u suprotnosti s politikama ostalih zemalja članica eurozone", istaknuo je.