Dnevne novosti

Leko: Sabor je ispunio svoje zadaće

16.07.2015 07:40 ZAGREB, 15. srpnja 2015. (Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ocijenio je, nakon završetka proljetno-ljetnog zasjedanja, kako je Sabor u ovom sazivu ispunio svoje Ustavom propisane zadaće. 
"Sabor je, u skladu s ustavnim odredbama, odradio svoju zadaću u ovom sazivu, donio je zakone u okviru plana i prioriteta Vlade i vladajuće većine. Ispunio je i svoju zadaću u nadzoru izvršne vlasti i novu zadaću nadzora rada izvršne vlasti u okviru institucija EU", rekao je Leko na konferenciji za novinare. Uvjeren je kako je Sabor u drugoj godini članstva Hrvatske u EU "uhvatio korak s parlamentima drugih zemalja članica". Na opasku da hrvatski građani, po istraživanju Instituta Ivo Pilar, svom parlamentu vjeruju manje nego građani drugih europskih zemalja, Leko je ocijenio kako percepcija građana ovisi o procjeni živi li se u Hrvatskoj bolje. "U tom smislu nismo postigli željenu razinu, a uzroke treba tražiti na više strana", kazao je. Dodao je kako na stvaranje suda o radu Sabora "utječu i zastupnici, koji se znaju ponašati kako se ponašaju, mediji koji to znaju iskoristiti za vlastite potrebe i same političke stranke". Činjenicu da je, iako na čelu najmanje popularne institucije, uvijek među prvima na listama popularnosti Leko nije znao protumačiti. "Recite mi vi. Nemam pojma što sve utječe na popularnost, a to mi i nije prioritet, ne bavim se time", rekao je.

Leko i dalje inzistira na donošenju etičkog kodeksa za zastupnike, a nada se da će u rujnu biti gotov nacrt tog dokumenta. "Mislim da saborski zastupnici moraju utvrditi gabarite javnih nastupa, a volio bih da u tome sudjeluju svi klubovi zastupnika. Hoće li i koliko sudjelovati, to je njihova stvar, ja ne mogu na to utjecati", poručio je predsjednik Sabora. Zastupnike koji se u ovom sazivu ni jednom nisu javili za riječ Leko nije želio komentirati. "Ne komentiram zastupnike. To je obveza vas, novinara, i građana koji će birati. Osobno volim kreativnije zastupnike, koji mogu zainteresirati medije i građane", kazao je. Unatoč dosljednoj neaktivnosti nekih zastupnika, Leko nije za ideju da ih se novčano kazni. "Kad bi kažnjavanje bilo uspješno za sređivanje društvenih odnosa, Hrvatska bi bila najuspješnija zemlja, jer smo u kratkom roku čak 11 puta mijenjali Kazneni zakon. Vjerujem u demokratski dijalog više nego u kazne i tu sam nepopravljivi optimist", naglasio je.

Na tvrdnje oporbe da je Sabor nedovoljno samostalan, odnosno da je ovisan o Vladi, Leko odgovara kako je nezadovoljstvo oporbe legitimno, ali kako bi "volio da je malo više konstruktivnih prijedloga iz oporbe". Leko nije suglasan s ocjenom da mnogi oporbeni prijedlozi godinama ostaju neraspravljeni. "Mnogi važni oporbeni prijedlozi su raspravljeni i Sabor je o njima donio zaključke. Vjerojatno možemo i popraviti situaciju, ali ona ne ovisi samo o vladajućima, nego i o opoziciji", kazao je Leko i dodao kako je dinamika po kojoj se raspravljaju pojedini prijedlozi "pitanje tema koje nisu samo u interesu stranačke politike, nego i u općem interesu". Upitan bi li, sa sadašnjim iskustvom, da je 2012. ponovno prihvatio dužnost prvog zastupnika, odgovorio je potvrdno. "Politiku ne vodim po principimma vlastitog ega i taštine. Radim koliko mogu na opću dobrobit i ponovo bih to radio, bez obzira koliko sam u međuvremenu izgubio kose i živaca", rekao je Leko.