Dnevne novosti

Udruge podržale uvođenje helikopterske hitne medicinske službe

15.07.2015 07:25 ZAGREB, 14. srpnja 2015. (Hina), Udruga za sigurnost u prometu, Otočni sabor, udruga Stradalih u prometu te Koalicija udruga u zdravstvu podržali su u utorak uvođenje helikopterske hitne medicinske službe (HEMS) u Hrvatsku, što bi kao pilot-projekt trebalo započeti već ove turističke sezone. 
Nedavno je završio natječaj Ministarstva zdravlja, na koji su pristigle dvije ponude za provođenje pilot projekta HEMS-a na dvije lokacije, od ukupno pet lokacija HEMS-a kojima bi trebao biti pokriven cijeli teritorij Hrvatske, rečeno je na konferenciji za novinare. Udruga Sigurnost u prometu već četiri godine zagovara uvođenje HEMS-a na cijeli teritorij Hrvatske, rekao je Dubravko Šmigmator dodavši kako se cijeli projekt rukovodi tzv. zlatnim satom unutar kojega bi pacijent trebao biti prebačen do bolnice, što znatno povećava preživljavanje i smanjuje invalidnost. Pilot-projektom helikopterskog hitnog zbrinjavanja koji će se, prema najavama iz Ministarstva zdravlja, provoditi tijekom iduća četiri mjeseca, cilj je utvrditi stvarne potrebe za takvom medicinskom skrbi u različitim razdobljima godine. Helikopteri će polijetati iz dvije baze, koje će biti smještene u Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Medicinski dio posade, u kojem su liječnik i medicinski tehničar, činit će zaposlenici iz postojećeg sustava hitne medicinske službe koji već imaju iskustva u takvim operacijama.

Predsjednik Otočkog sabora Denis Barić rekao je kako je uvođenje HEMS-a od interesa za 130.000 stanovnika hrvatskih otoka, posebice onih udaljenijih od kopna i manje naseljenih, kao i otočkih turista tijekom ljeta. Nebojša Čelica iz Udruge stradalih u prometu rekao je pak kako bi uvođenje HEMS-a pridonijelo većem preživljenju stradalih u prometnim nesrećama, u kojima godišnje smrtno strada oko 7000 osoba. Tijekom prošle godine helikopterima MORH-a prevezeno je 530 oboljelih ili ozlijeđenih osoba, od kojih 243 tijekom turističke sezone. Prijevozom unesrećenih u zdravstvenu ustanovu u tijeku tzv. zlatnog sata (vrijeme od nesreće do početka zbrinjavanja u ustanovi) njihovo se preživljavanje povećava za 30 do 50 posto.