Dnevne novosti

Sabor: Potpora novom zakonu o ugostiteljstvu

15.07.2015 07:40 ZAGREB, 14. srpnja 2015. (Hina), Konačni prijedlog novog zakona o ugostiteljstvu naišao je u utorak na nepodijeljenu potporu saborskih klubova, a rasprava se vodila jedino oko odredbe po kojoj će lokalna predstavnička tijela radno vrijeme ugostiteljskih objekata na svom području proširiti i izvan sada propisanih od 6 do 24 sata. 
Takvu mogućnost laburistica Nansi Tireli ocijenila je "dijelom dobrom", ali i upozorila kako i u turističkim mjestima ima građana koji ne žive od turizma. "Bilo bi pošteno da se i njih pita što u svom mjestu žele napraviti. Moramo poštovati i one koji žele mir, da mogu spavati i nekoliko sati biti u miru", kazala je Tireli i predložila da se u odlučivanje o radnom vremenu ugostitelja uključe i mjesni odbori te vijeća gradskih četvrti. Njezino mišljenje, međutim, ne dijele i ostali klubovi, koji upozoravaju da u turističkim mjestima svi uživaju u dobrobitima turizma. "Čitav je niz neizravnih prihoda koji proizlaze iz poreza, doprinosa i različitih naknada od turizma. Sve su to prihodi lokalne samouprave koji izravno ili neizravno sudjeluju u unaprijeđenu komunalnog standarda, koji koriste svi koji žive na tom području i u konačnici je to interes svakog tko živi u takvom gradu", kazao je Goran Beus Richembergh (HNS).

HDZ-ov Tomislav Klarić ističe kako su načelnici općina, gradonačelnici i lokalni vijećnici mandate dobili na izborima, zbog čega, uvjeren je, imaju pravo samostalno donositi odluke o razvoju turizma u svojim zajednicama. "Netko se divi vatrometu, a nekom smeta da spava, ali taj vatromet privuče tisuće u jedan grad, a traje koliko traje. Ako se želimo baviti turizmom, onda treba ljudima na terenu, ugostiteljima koji to i financiraju, dati priliku da u to vrijeme berbe nešto i uprihode", kazao je Klarić. Slično misli i nezavisni Branko Vukšić. "Mi bismo i mir i novac i da, ako je moguće, u turističkoj sezoni radimo što manje ", ustvrdio je Vukšić i dodao kako su ta vremena prošla te da se lokalne zajednice moraju prilagođavati potrebama turista.

Konačni tekst novog zakona pohvalila je Branka Juričev Martinčev (HDZ), koja je pobrojala da je Vlada između dva čitanja prihvatila čak 13 HDZ-ovih primjedbi te izrazila nadu da će sličan postupak proći i tri nova zakona koja uređuju turističku djelatnost, a koja su u javnu raspravu puštena krajem lipnja. Ti su zakoni ogorčili mnoge turističke djelatnike, jer predviđaju manje prihode lokalnim turističkim zajednicama, birokratizirali bi poslovanje i zatvorili brojne manje turističke zajednice, upozorila je Juričev Martinčev. Kazala je i kako žali što Vlada nije prihvatila prijedlog da se promijeni paradigma turističke inspekcije, koja bi, kaže, morala imati mogućnost izricanja opomene u slučajevima kada je prekršaj počinjen prvi put. "I policija za prvi prometni prekršaj izriče opomenu", podsjetila je.

Zastupnici su podržali prijedlog da se umirovljeničkim udrugama omogući da u svojim prostorima poslužuju hranu i piće vlastitim članovima. Istu će mogućnost dobiti i dobrovoljna vatrogasna društva, ali samo četiri puta godišnje, u vrijeme održavanja manifestacija. Dio zastupnika traži da se posluživanje hrane i pića omogući i udrugama nacionalnih manjina, a dio traži da se to omogući i sportskim udrugama i to izvan njihovih prostora, u vrijeme održavanja humanitarnih akcija.