Dnevne novosti

Inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom traži Mrsićevu reakciju

10.07.2015 07:40 ZAGREB, 9. srpnja 2015.(Hina), Građanska inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom uputila je ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću pismo u kojem izražava zabrinutost zbog slabog funkcioniranja Jedinstvenog tijela vještačenja i traži njegovu reakciju kako bi se napokon taj gorući problem riješio u korist osoba s invaliditetom, roditelja i djece s teškoćama u razvoju.

U našim zahtjevima iz prosinca 2012. godine traženo je objedinjavanje raznih komisija u jedinstveno tijelo pred kojim bi dijete s teškoćama ili osoba s invaliditetom mogla obaviti sva vještačenja radi ostvarivanja raznih prava, podsjeća Inicijativa u pismu. Početkom ove godine, stupanjem na snagu Zakona o Jedinstvenom tijelu vještačenja stekle su se pretpostavke za ostvarenje tog zahtjeva, no sedam mjeseci nakon što je Jedinstveno tijelo vještačenja počelo s radom, i dalje stižu prigovori roditelja djece s teškoćama u razvoju iz cijele Hrvatske u kojima se navodi niz problema u vezi rada komisije. Mjesecima se čeka na poziv za vještačenje, a u međuvremenu se obustavlja isplata prava stečenih starim rješenjima o invalidnosti - od isplate uvećanog dječjeg doplatka do prava na invalidninu, te prava na skraćeno radno vrijeme.

U veljači su predstavnici Inicijative bili na sastanku u Zavodu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje, gdje su dobili čvrsta obećanja da će se problemi prilagodbe sustava i skraćivanje čekanja na poziv za vještačenje djece s teškoćama i osoba s invaliditetom nastojati riješiti u što kraćem roku. Nažalost, rokovi se i dalje probijaju, a roditelji i djeca ostaju bez svojih prava jer nemaju nova rješenja temeljem kojih bi ostvarili prava iz sustava. Prema informacijama Inicijative, Jedinstveno tijelo vještačenja trenutno ima preko 20.000 neriješenih predmeta, kaže se u pismu.