Dnevne novosti

ROZP- Za Dan državnosti Deklaracija o zaštiti potrošača

26.06.2015 07:30 KARLOVAC, 25. lipnja 2015. (Hina), "Deklaracija o temeljnim interesima hrvatskih potrošača za 2015. godinu“ koju su u povodu Dana državnosti objavile članice Regionalne organizacije za zaštitu potrošača (ROZP) upućena je svim nositeljima zaštite potrošača u Hrvatskoj; Saboru, Vladi, Ministarstvu gospodarstva i lokalnoj vlasti, priopćeno je u četvrtak iz ROZP-a. 
Nužno je da se za sigurnost potrošača imenuje poseban „povjerenik“ koji će na svim područjima hrvatske politike pregovarati u ime potrošača, kao nezavisna institucija zadužena za potrošačku politiku Hrvatske i suradnju s EU, jer sa stajališta ROZP-a zbog mogućeg sukoba interesa nije dovoljno da o sigurnosti zaštite potrošača skrbi Služba za zaštitu potrošača u Ministarstva gospodarstva Jedan od naglasaka Deklaracije je da zakonodavna tijela i državni dužnosnici ne smiju dopustiti da ih se koristi kao oruđe interesnih organizacija i za utjecaj velikih korporacija i banaka na društvene tokove. Članice ROZP-a nazivaju potrošača „regulatorom tržišta koji treba postati jednako jak kao vlade, trgovci i bankari“, a oživotvorenjem Deklaracije uvest će se inovacije, stvoriti suradnička online platformu za hrvatski potrošački pokret koja će podupirati nove oblike osnaživanja potrošača.

Deklaracija u 27 iscrpnih članaka definira politiku zaštite potrošača za sva područja i teme koja su kritične za hrvatske potrošače, kao što su kolektivne tužbe, sigurnost, zdrava hrana, financijske usluge i potrošački ugovori, javna prava pacijenata, telekomunikacije, intelektualno vlasništvo, zaštita privatnosti, te široko polje energetike i održivog razvoja. Izgradimo međusobno povjerenje i povjerenje u institucije zaštite prava potrošača, jer oni moraju imati povjerenje u robu i usluge koje kupuju u Hrvatskoj i EU, što se može postići potpunom implementacijom Povelje o temeljnim pravima europske unije i Politike Unije o osiguravanju visoke razine zaštite potrošača, navodi se u Deklaraciji. Jedna od preporuka Deklaracije je da se osnaže saborski odbori za okoliš, zdravstvo te za socijalnu politiku, a da se saborskom Odboru za gospodarstvo, koji je po ocjeni ROZP-a radi bolje od tih odbora svih prošlih saziva, dodaju ovlasti kako bi mogao donositi i rješenja o gospodarskim dobrobitima za potrošače, posebno rješenja za ranjive skupine potrošača.