Dnevne novosti

Mrsić: zakon o plaćama u proceduri do kraja godine

16.06.2015 07:35 ZAGREB, 15. lipnja 2015. (Hina), Prijedlog zakona o plaćama u javnim službama trebao bi do kraja godine biti upućen u proceduru donošenja, rekao je u ponedjeljak ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. 
"Nadam se da ćemo do kraja godine imati prijedlog zakona i da ćemo ga uputiti u proceduru", kazao je Mrsić novinarima na Danu poduzetnika u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca. Ideja je, napominje Mrsić, donošenje jedinstvenog zakona o plaćama sa sustavom platnih razreda. Kaže da ovih dana o tome počinju razgovori sa socijalnim partnerima. "Nadam se da će to biti jedan od zakona koji će omogućiti da u državi konačno imamo jednaku plaću za jednaki rad", rekao je Mrsić.

Upitan znači li to da će se mijenjati visina plaća, odgovora da promjenu mogu očekivati oni koji bi mijenjali platni razred. "Ono što će se konačno urediti je recimo da tajnice u cijelom sustavu ili administrativni radnici imaju jednaku plaću, a ne da u nekim agencijama te plaće budu duplo veće nego u drugom dijelu sustava", kaže Mrsić. Najavljuje da će sustavom nagrađivanja biti omogućena horizontalna i vertikalna pokretljivost zaposlenih, izvanredna promaknuća te s vremenom veći koeficijent i plaća. S druge strane, sustav kažnjavanja mora se voditi jasnim kriterijima i načinom ocjenjivanja, drži Mrsić.

Odgovarajući na pitanje kakve posljedice na hrvatsko tržište rada očekuje od najavljenog otvaranja njemačkog tržišta rada za građane Hrvatske, Mrsić odgovara da ne očekuje veće poremećaje na hrvatskom tržištu rada. "Otvaranje tržišta rada zemalja koje su nam uvele zabranu nešto je što očekujemo", rekao je Mrsić. Napominje da će dio zemalja, kao što su Slovenija i Austrija, ostaviti zabranu zapošljavanja naših radnika, ali kako ima naznaka da će većina zemalja (EU-a) tu zabranu ukinuti.