Dnevne novosti

Milanović: izlazak na put iz recesije bio je težak; povratak na staro bio bi opasan

08.06.2015 07:20 SLAVONSKI BROD, 7. lipnja 2015. (Hina), Predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović rekao je u nedjelju, na stranačkoj konvenciji za Brodsko-posavsku županiju, da je izlazak na put iz recesije rezultat mukotrpnog rada i reda, koji je ova vlada i obećala dolaskom na vlast, te da je povratak na staro opasan i štetan za Hrvatsku. 
Pozvao je članove da u idućim mjesecima do izbora promoviraju što je Vlada učinila i koji joj je cilj. "Vlada se borila i borit će se do posljednjeg dana. Nismo obećavali čuda. Ljudi mogu biti razočarani, ali nikoga nismo prevarili", rekao je Milanović ističući da na političkoj sceni nema onih koji biračima za iduće četiri godine mogu ponuditi bolje. "Povratak na staro je opasan za Hrvatsku, štetan i bezidejan. Želimo biti kao Austrija ili sjeverna Italija. Što vodi tome cilju? Samo težak i iskalkuliran rad," poručio je na konvenciji održanoj u Bukovlju. Cilj je Hrvatsku, kao članicu društva najbogatijih, najuređenijih, najkonkurentnijih, najpropulzivnijih nacija dovesti u gornji dom. "Biti među najjačima znači da si neovisan i da ti nitko ne može govoriti sjedi tamo, idi tamo, idi u kut, miči se. Ja tako vidim hrvatstvo", rekao je Milanović poručivši da se za to vrijedi boriti. Put u društvo razvijenih nacija kaže Milanović vodi kroz ulaganje u konkurentnu i profitabilnu proizvodnju. Rekao je da da lustracija, tema koju forsira oporbeni HDZ, nije tema koja može pridonijeti napretku Hrvatske. "Kasno je za to. Pitanje je li ikad za to bilo vrijeme. Da je bilo vrijeme, time bi se i pokojni predsjednik Tuđman bavio prije 25 godina", rekao je Milanović.

Jedna od prepreka u postizanju cilja je nezaposlenost. Ona je, kazao je Milanović, manja nego prije godinu dana, ali je još prevelika. Kako bi se osigurala radna mjesta, Milanović je najavio i hvatanje u koštac s problemima koji imaju tvrtke poput slavonskobrodskog Đure Đakovića. Milanović kazao da je neprimjereno što čelnici HDZ-a iskazuju prezir i ignoriraju "aktualne optužbe za pronevjere milijuna kuna tijekom obnašanja političkih dužnosti". "Mi poštujemo državne institucije. Kada netko od nas pogriješi prema mišljenju državnog odvjetništva, koje nije konačno i nije kraj svijeta jer svoje na kraju govori sud, mi se maknemo u stranu jer znamo da je hrvatska država jača i važnija od SDP-a, jer SDP bez hrvatske države ne postoji. Njihova stranka je iznad svega", rekao je Milanović.

Na konvenciji je bio i Mirko Duspara, slavonskobrodski gradonačelnik, kojem je SDP koalicijski partner. Duspara je uz naglasak na brojne projekte koji se u Slavonskom Brodu realiziraju uz potporu Vlade, ocijenio kako je predsjednik Vlade Zoran Milanović posebno dobar posao odradio kada je uspio smiriti strasti oko nedavnih događaja na Markovom trgu. "Za sve nas koji smo prošli rat, izaći jedan na drugoga nije dobro. Nastavite tako raditi, jer mislimo da dobro radite", rekao je Duspara. Milanović je rekao da je bilo teških riječi i prijetnji, ali da je Hrvatska sigurna i stabilna zemlja. Zaključio je da će u trenutku izbora Hrvatska biti uređenija zemlja od one koju je aktualna Vlada preuzela na početku mandata.