Dnevne novosti

Nova policijska vozila iz projekta "Schengen Facility Fund"

26.05.2015 07:10 ZAGREB, 25. svibnja 2015. (Hina), Hrvatskoj graničnoj policiji u ponedjeljak je uručeno 60 novih vozila sa i bez policijskih oznaka, nabavljenih u sklopu projekta "Schengen Facility Fund" za potrebe učinkovitog rada granične policije na vanjskoj granici Republike Hrvatske, vrijednosti oko 2,5 milijuna eura. 
To je druga primopredaja takvih vozila hrvatskoj graničnoj policiji ove godine. Danas donirana vozila koristiti će se u više policijskih uprava, u Mobilnoj jedinici za provedbu nadzora državne granice te Prihvatnom centru za strance Ježevo. Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić nazočivši svečanoj primopredaji u Policijskoj akademiji, rekao je kako je Hrvatska već uputila Izjavu o spremnosti za ulazak u Schengensku zonu i ona je već predana nadležnom europskom povjereniku. Naglasio je kako očekuje i provedbu njegovog obećanja, a to je da se promijeni plan višegodišnje evaluacije i da Hrvatska početkom 2016. godine bude u prilici odmah proči tehničku evaluaciju.

Ministar Ostojić naglasio je kako pripreme za ulaz u Shengensku zonu ne ovise o tehničkoj opremljenosti već da je riječ o poštovanju pravne države, ispunjavanju svih standarda, informacijskih sustava, uređenju konzulata, ali i najvažnije, a to je obuka policijskih službenika koji će radit u graničnoj policiji. Oni će morati znati postupati na svakom dijelu granice na isti način, dodao je. Podsjetio je da Hrvatska od 2013. godine provodi schengenski protokol i priprema se za Shengensku zonu. Ulazak u tu zonu je politička odluka koja dolazi nakon tehničke evaluacije, dodao je Ostojić. Za nas je prioritet da tehničkom opremljenošću, poput ovakvih automobila te drugom opremom, budemo pripremljeni kako bismo prošli tehničku evaluaciju, dodao je ministar unutarnjih poslova.

Od predviđenih 120 milijuna eura koliko je predviđeno iz Schengen Facility Funda potrošeno je oko osam, a imamo i natječaje za oko 102 milijuna eura i nema sumnje da ćemo do prvog srpnja 2016. potrošiti novac, kazao je ministar Ostojić. Dodao je da tu ne smije biti grešaka i žurbe jer kod bilo koje greške ili nenamjenskog trošenja novca, taj se novac mora vratiti Europskoj uniji. Rekao je i da Republika Hrvatska na ovih 120 milijuna eura daje i oko 40 milijuna eura za PDV.