Dnevne novosti

Putin potpisao zakon o "nepoželjnim" nevladinim organizacijama

25.05.2015 07:00 MOSKVA, 23. svibnja 2015. (Hina/AFP), Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u subotu zakon koji omogućuje vlastima da zabrane rad stranim nevladinim organizacijama koje smatraju "nepoželjnima" za državu, što žestoko kritiziraju aktivisti za ljudska prava. 
OESS je zatražio od Putina da stavi veto na taj zakon, koji je po mišljenju više nevladinih organizacija oblik represije protiv kritičara vlasti, manje od tri godine nakon što je donesen jedan drugi kontroverzni zakon o "stranim agentima." U tekstu zakona, koji je u samo tjedan dana prošao proceduru u oba parlamentarna doma i dobio predsjednički potpis, navodi se da se "djelovanje neke strane ili međunarodne nevladine organizacije koja predstavlja prijetnju ustavnim temeljima Ruske Federacije, obrambenoj sposobnosti ili sigurnosti vlade, može proglasiti nepoželjnim", navodi se u priopćenju iz Kremlja.

Pristaše zakona smatraju ga nužnom "mjerom opreza" nakon što je Zapad prošle godine Rusiji uveo nezapamćene sankcije zbog krize u Ukrajini. Zakon omogućuje vlastima da zabrane strane nevladine organizacije u Rusiji i kazneno gone njihove zaposlenike, kojima prijeti do šest godina zatvora ili zabrana ulaska na ruski teritorij. Također omogućuje blokadu bankovnih računa takvih organizacija i zabranu njihova pristupa medijima, dok ruske organizacije koje dobivaju sredstva iz organizacija proglašenih nepoželjnima moraju "položiti račune" o svojim aktivnostima.