Dnevne novosti

Državno odvjetništvo 'zainteresirano' za poslovanje varaždinske ustanove Gradski stanovi

21.05.2015 07:15 VARAŽDIN, 20. svibnja 2015. (Hina), Nakon što je početkom mjeseca varaždinska Javna ustanova Gradski stanovi dobila rješenje Ministarstva financija prema kojem državi mora vratiti nenamjenski potrošenih 9,3 milijuna kuna, ovih su se dana u medijima pojavile i informacije da je interes za dokumentaciju i poslovanje te ustanove pokazalo i državno odvjetništvo. 
Na pitanje provodi li državno odvjetništvo istragu u Gradskim stanovima gradonačelnik Varaždina Goran Habuš izjavio je da ne može sa sigurnošću reći "stoje li ili ne stoje materijali na DORH-u". "Činjenica je da je bivši ravnatelj ustanove Vladimir Kukec ispitivan na DORH-u vezano uz poslovanje, ali to se odnosi na prodaju zemljišta od ranije. Ne znam ima li nešto novoga. Sa sigurnošću mogu reći da je DORH istraživao raniju prodaju zemljišta i to je sigurno. U tom slučaju podignuta je i optužnica" izjavio je Habuš dodajući da se radi o kupnji zemljišta u ulici Vilka Novaka koje je bilo kupljeno od Davora Patafte. Ima li nečega novog odnosno istražuje li DORH u Gradskim stanovima nešto Habuš, kako je rekao, nema informacije. Potvrdu istražuje li se nešto novo od strane DORH-a u Gradskim stanovima nije mogao dati ni glasnogovornik varaždinskog Državnog odvjetništva Darko Galić. Kratko je rekao da takvu informaciju ne može ni potvrditi ni demantirati.

Što se tiče aktualne situacije u toj javnoj ustanovi i povrata 9,3 milijuna kuna, prema rješenju Ministarstva financija nenamjenski utrošenog novca, upravno vijeće Gradskih stanova najavilo je pokretanje upravnog spora. Habuš pojašnjava da se prema zaključku Upravnog vijeća kreće u upravni spor, ali da se time ne negira postojanje duga. On kaže da se osporava dospijeće odnosno rok do kada se treba vratiti dug kao i tvrdnje da su sredstva nenamjenski potrošena. Habuš kaže da je taj novac potrošena u svrhu gradnje POS objekata te pojašnjava da se tu radi o nedorečenoj odredbi. Prema Ministarstvu financija Grad je trebao dobivena sredstva najprije vratiti u proračun da bi ih ponovo dobio za daljnje investicije u POS gradnji, a grad ih je automatski reinvestirao. "Članak je nedorečen i žalit ćemo se Upravnom sudu. Tražit ćemo i odgodu plaćanja dok Upravni sud ne donese pravorijek" zaključio je Habuš.

Ministarstvo financija provelo je financijski nadzor nad Gradskim stanovima i u ožujku ove godine donijelo nalaz prema kojem je utvrđeno da je novac dobiven od Agencije za promet i posredovanje nekretninama trošen nenamjenski. Prema novom rješenju, taj novac ustanova bi trebala vratiti državi u roku dva tjedna, odnosno do sutra. Situacija oko Gradskih stanova izazvala je brojne reakcije oporbenih političkih stranaka koje za probleme u toj ustanovi uz gradonačelnika Habuša krive i bivšeg ravnatelja ustanove Vladimira Kukeca. Unazad nekoliko godina oporba je tražila njegovu smjenu, što se dogodilo tek prije nekoliko mjeseci. Prema neslužbenim informacijama Habuš je namjeravao smijeniti Kukeca već ranije, ali je on navodno uživao "zaštitu" bivšeg predsjednika HNS i aktualnog predsjednika Reformista, Radimira Čačića. Ta se informacija pojavila nedavno u jednom od lokalnih medija, no Čačić ju nije želio komentirati.