Dnevne novosti

Milanović: Hrvatska je uređenija i bolja država nego 2011.

18.05.2015 07:30 SPLIT, 16. svibnja 2015. (Hina), Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je u subotu u Splitu kako vrijeme od oko "pola godine" do parlamentarnih izbora treba posvetiti "koncentriranom radu, rješavanju problema i zadataka" te je zaključio da je Hrvatska uređenija država nego prije mandata njegove Vlade.

"Vjerujem da ovih pola godine ili koliko već ima do izbora, moramo posvetiti i dalje isključivo koncentriranom radu, rješavanju problema i zadataka i znam koliko god to suho zvučalo, to radimo od prvog dana", istaknu je Milanović, sudjelujući na Trećoj izvještajnoj konvenciji splitsko-dalmatinske županijske organizacije SDP-a. Zapitao se i može li itko reći da Hrvatska danas nije urednija i uređenija država, bolja za svoje građane, nego što je to bila 2011. kada je koalicija predvođena SDP-om došla na vlast. "Ja čekam nekoga da mi to kaže; ja čekam nekoga otvoren za raspravu, dijalog i debatu, a ne za svađu, da mi kaže da je prethodna Vlada bila bolja od ove", poručio je Milanović. Pri tomu je ponovio kako je ova Vlada sposobnija organiziranija i poštenija od svih dosadašnjih Vlada. "Ova Vlada može biti ponosna na sebe i Hrvatska može biti ponosna na nju, na ono malo važnih stvari koje je napravila, a koje su se mogle napraviti prije deset i više godina, pošto nakon oslobođenja Hrvatske ništa nije stajalo na putu, osim klijentelističkih, koruptivnih i mafijaških interesa i to je u Hrvatskoj jako teško iskorijeniti", ustvrdio je Milanović. Okupljene SDP-ovce pozvao je da “zbiju glave” i da se svi skupa bore. “Kampanja je kampanja, ali posao je posao i mi smo dužni do zadnjega trenutka dati hrvatskim građanima ono što smo obećali, a to je reda i rad – reda ima, a rada nema dovoljno, ali ga ima sve više i borit ćemo se za svako radno mjesto”, kazao je Milanović. Dodao je pri tom da je njegova Vlada zaslužna za spašavanje hrvatske brodogradnje.

Milanović: dio politike od Hrvatske i Hrvata radi konstantno drugoligaše

Milanović je također rekao kako želi da Hrvatska bude odlikaš, a ne drugoligaš. “Jedan dio hrvatske politike od Hrvatske i Hrvata radi konstantno drugoligaše, ponavljače stalno istih lekcija, prepisivanja, krađe plagijata, otimačine, a to nije hrvatski put”, kazao je Milanović, dodavši da Hrvatska može bolje. “Hrvatska mora bolje, bez obzira što je bilo ’41. i ’45. godine - to su stvari na koje se, doduše, moramo podsjećati da bismo znali tko smo i što smo i zašto smo to što jesmo”, rekao je. Pozvao je na suradnju sve koji žele dobro Hrvatskoj. “Očekujem i suradnju opozicije koja tri i pol godine nije predložila, ako je predložila tri zakona u Hrvatskom saboru, koja prezire hrvatski parlamentarizam i institucije ove zemlje. Mi smo vlast sa svojim partnerima HNS-om, HSU-om, IDS-om i možda još nekim u skoroj budućnosti, mi smo vlada institucija i civiliziranog poretka i mi preziremo nereda”, ustvrdio je Milanović. Također je naglasio kako je njegova Vlada izvrgnuta velikom pritisku Europske komisije, za koji je rekao da je afirmativan, ali i dodao kako je riječ o pritisku koji dolazi od onoga koji ne živi naše probleme I koji ne zna što su naši prioriteti. “Mi živimo u okolnostima koje su bitno drugačije od okolnosti prije pet, šest ili sedam godina kada se činilo da Bog hoda zemljom. Mi imamo posla s vrhunski organiziranom birokracijom koja, a nisam nimalo ironičan, misli da zna bolje od nas što je dobro za nas, ali tako se odnosi i prema Austrijancima, Dancima ili Njemcima”, rekao je Milanović govoreći o pritisku Europske komisije. Dodao je kako je potpredsjednik Vlade Branko Grčić morao provesti mnogo vremena u pregovorima s ljudima iz Europske komisije koji su, kako se izrazio, "po nekom demokratskom legitimitetu pet kopalja ispod njega (Grčića) I mene”. Naglasivši da onaj tko radi i griješi, Milanović je pozvao sve na današnjoj SDP-ovoj konvenciji u Splitu i u Hrvatskoj da mu ponude odgovor je li za vrijeme dosadašnjeg troipolgodišnjeg mandata njegove Vlade bilo propusta da se učini nešto što se trebalo učiniti, ali nije učinjeno zbog nedostatka hrabrosti ili zbog neznanja. “Spremni smo učiti i prihvatiti savjet koji je dobronamjeran i pametan”, dodao je. “Zadnjih dana i tjedana puno smo govorili o povijesti - tko je shvatio, shvatio je, komu krivo komu pravo, ali ja o tome danas neću više govoriti”, poručio je Milanović. Za boravka u Splitu Milanović nije želio odgovarati na novinarska pitanja. No, ipak na upit je li splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u njegovoj nemilosti, kako su pisali neki mediji, Milanović je odgovorio niječno rekavši da je bio na večeri s Baldasarom. “Mi smo prijatelji, ali to je u politici manje važno. Ivo Baldasar je gradonačelnik Splita i jako nam je važan”, rekao je kratko Milanović. Baldasar je rekao da su to glasine, te da ima konkretnu pomoć Vlade u dvama projektima u Splitu - uređenju Istočne obale i Trga Hrvatske bratske zajednice.