Dnevne novosti

Nova građanska inicijativa za referendum o referendumu

15.05.2015 07:20 ZAGREB, 14. svibnja 2015.(Hina) "Do referenduma s manje potpisa i više potpisnih mjesta" - poruka je nove građanske inicijative kojom 15 sindikata i sedam udruga civilnog društva pokreću prikupljanje potpisa za novi referendum, kojim žele zadržati pravo prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma na javnim mjestima, te broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma smanjiti na 200.000. 
Nova incijativa okuplja sindikate i udruge koji su već inicirali referendume protiv outsourcinga i monetizacije autocesta, a s prikupljanjem potpisa za novi referendum, ovoga puta protiv novog Zakona o referendumu, kreću 30. svibnja. Građanima će predložiti dva referendumska pitanja, koja će biti naknadno formulirana oko dva ključna zahtijeva. "Prijedlogom zakona o referendumu, koji je prošao prvo saborsko čitanje, građanima se nastoji oduzeti mogućnost prikupljanja potpisa na javnim mjestima i preusmjeriti ih u urede državne uprave. To bi značilo da se stvarno pravo, koje imamo od 2000. godine, kada smo Ustavom omogućili funkcioniranje građanskih inicijativa, pretvori u papirnato pravo, jer ni sindikati niti organizacije civilnog društva ne bi uopće mogli prikupiti dovoljan broj potpisa", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić.

Dodaje kako je inicijativa odlučila zahvatiti širu problematiku referenduma od zakonske te postaviti i pitanje broja potrebih potpisa da bi se referendum raspisao. Posebice stoga jer je u zadnjih desetak godina, od deset referendumskih inicijativa samo jedna uspjela realizirati referendum dok su ostale zapele na broju prikupljenih potpisa ili na Ustavnom sudu. "Uvjereni smo da će građani prepoznati važnost tih pitanja jer su ona ključna za budućnost neposredne demokracije. Neposredna i posredna demokracija se ne isključuju nego nadopunjavanju, to moraju shvatiti raznorazni 'Milanovići' koji danas jesu, a sutra nisu, jer nema tako dobre vlasti koju ne bi trebalo korigirati u nepromišljenim političkim odlukama", poručio je Stipić. Mijat Stanić iz Nezavnisnog cestarskog sindikata ocijenio je kako se radi o "referendumu svih referenduma" jer sindikati i udruge ostaju bez važnog oružja. "Ovaj referenduma je važniji od svih prethodnih jer ako izgubimo u Hrvatskoj više nikada neće biti referenduma", rekao je Stanić.