Dnevne novosti

Miljenić: presuda u slučaju Franak neće dovesti do opterećenja sudova

15.05.2015 07:25 ZAGREB, 14. svibnja 2015.(Hina), Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je, komentirajući presudu Vrhovnog suda u slučaju Franak da tu odluku, koja ne bi trebala dovesti do opterećenja sudova, nije proučio, ali da se u vezi kredita u švicarskim francima "postavlja i pitanje kontrolnih mehanizama", odnosno jesu li oni "trebali ili mogli reagirati". 
Upitan jesu li država i Hrvatska narodna banka zakazali u zaštiti građana Miljenić je istaknuo da je, ukoliko se sustavna pogreška ponavlja, to stvar koju bi trebali riješiti kontrolni mehanizmi i zakonodavac. Miljenić je naglasio i da nakon odluke Vrhovnog suda ne očekuje pritisak na sudove temeljem pojedinačnih tužbi. "Što se tiče Ustavnog suda, to nije u našoj nadležnosti. Što se tiče redovnih sudova, ako će biti tužbi - prema našoj procjeni, neće biti nikakvog opterećenja jer to nije broj predmeta koji bi doveo u pitanje funkcioniranje sudova", poručio je Miljenić.

Ministar pravosuđa reagirao je nakon što je Vrhovni sud u srijedu odbacio reviziju Udruge Franak, ali i banaka te potvrdio presudu Visokog trgovačkog suda. Vrhovni je sud potvrdio raniju presudu kojom je promjenjiva kamatna stopa za kredite vezane uz švicarski franak proglašena nezakonitom, dok valutna klauzula nije nezakonita. Visoki trgovački sud prihvatio je u srpnju prošle godine dio prvostupanjske presude koja se odnosi na ništetnost promjenjive kamatne stope, za sve tužene banke osim za Sberbanku, a dio presude koji se odnosi na valutnu klauzulu CHF je preinačen i odbijen za sve tužene banke. G

odinu ranije sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Radovan Dobronić presudio je u korist udruge Potrošač, koja je osam banaka (Zagrebačka, Privredna, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria bank, OTP, Splitska i Sberbanka) tužila zbog kredita u švicarskim francima, odnosno valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope. Obrazlažući presudu Dobronić je tada ocijenio da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu.