Dnevne novosti

Odbor za zaštitu okoliša: 'da' interpelacijama o ulozi Vlade u istraživanjima u Jadranu

14.05.2015 07:20 ZAGREB, 13. svibnja 2015. (Hina), Saborski Odbor za zaštitu okoliša i prirode podržao je u srijedu HDZ-ovu i interpelaciju Mirele Holy (OraH) o radu Vlade vezano za provedbu projekta istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu. 
Za interpelacije se izjasnilo sedam članova Odbora (HDZ-ovi i Holy), a pet ih je (vladajućih) bilo protiv. Klub HDZ-a i dalje drži da je postupak javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju u Jadranu nezakonit i netranasparentan i traži da se o tome raspravi u Hrvatskom saboru, rekao je Branko Bačić koji je, uz Holy, jedini od članova Odbora govorio o interpelaciji i istraživanjima nafte i plina u Jadranu. U HDZ-u smatraju da je Vlada, provodeći ubrzano, nezakonito i netransparentno postupak seizmičkog istraživanja Jadrana, prvog javnog nadmetanja te izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, pokazala nebrigu za očuvanje mora i morskog okoliša, umanjila ulogu Hrvatskoga sabora u definiranju politika te uskratila lokalnoj razini i žiteljima priobalnih županija, gradova i općina mogućnost samostalnog odlučivanja o razvojnim prioritetima.

Ministarstvo prostornog uređenja, kao resorno, dalo je mišljenje da se dozvoljava raspisivanje javnog natječaja za istraživanje nafte i plina u Jadranu, nigdje ne spominje eksploataciju, naglasio je Bačić. Htjeli smo Sabor upoznati i s postupkom seizmičkog istraživanja Jadrana tvrtke Spectrum, posao te tvrtke isključivo je komercijalan, nikako znanstvenog karaktera, rekao je Bačić, predlažući da Odbor zatraži javnu objavu ugovora. Zamjenica ministra gospodarstva Sabina Škrtić kaže da se kod objave takvih ugovora mora tražiti suglasnost druge strane, ali da je ugovor "apsolutno dostupan" u Ministarstvu, sve zaninteresirane strane dobit će mogućnost uvida i objašnjenja.

Holy, čiju interpelaciju potpisuje 19 zastupnika, poručuje kako je u dosadašnjoj realizaciji projekta istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu "silovana procedura", a "Vlada kao da se trudila prekršiti sve propise koje je bila dužna poštivati". Iznenađena je što na sjednicu Odbora nije došao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kako bi, kaže, obranio svoje postupke koji nisu prihvatljivi. Predstavnici Ministarstva i Agencije za ugljikovodike objasnili su zašto vjeruju da je cijela procedura odrađena po hrvatskim zakonima i međunarodnim propisima, no to nije zadovoljilo predlagatelje. Ni Vlada, a ni vi sada niste odgovorili na temeljne dvojbe iz interpelacije, uzvratio je Bačić. "Hodamo drumom, a vi po šumi", dodaje Holy. Holy je problematizirala i nacrt ugovora o koncesiji, tvrdeći da je šlampav i neprihvatljiv, te zatražila "ime i prezime" ljudi koji su ga pripremili. Škrtić na to pitanje nije dogovorila, ali je Holy poručila da može doći u Ministarstvo i da će joj se tamo dostaviti specifikacija svih dijelova ugovora.