Dnevne novosti

Sabor: konfuzija oko Novakovog prijedloga zakona o dječjem doplatku

11.05.2015 07:47 ZAGREB, 8. svibnja 2015. (Hina), Saborski zastupnici nisu u petak prihvatili prijedlog zakona o dječjem doplatku, predlagača nezavisnog zastupnika Mladena Novaka, na koji su Vlada i dva saborska odbora dali negativno mišljenje, no ishod glasovanja izazvao je konfuziju prilikom njegovog tumačenja.

Zastupnici su, naime, glasovali o zaključku da se ne prihvaća Novakov prijedlog zakona kojim je on, kako je pojasnio, želio ispraviti diskriminaciju 1100 osoba s teškim invaliditetom koje su izgubile pravo na doplatak. Uoči glasovanja predlagatelj je od predsjedavajućeg zatražio da se glasuje pojedinačno. Protiv tog zaključka je bio 21 oporbeni zastupnik, želeći da se Novakov zakon prihvati, dok se 68 prestavnika vladajuće većine izjasnilo suzdržanima. To je prema tumačenju vladajućih značilo da u konačnici "Novakov zakon" nije prihvaćen. "Vladajući su izgubili kompas i neka narod vidi kakvu vlast ima. To se ne bi dogodilo ni u Sjevernoj Koreji", komentirao je ogorčeno nakon glasovanja Mladen Novak. Ni samom Novaku nakon glasovanja nije bilo jasno je li prijedlog zakona prošao. Vjerovao je ipak kako ga može poslati u drugo čitanje, ali je na tumačenje iz redova vladajućih ostao razočaran. "Nitko od radnih tijela Sabora formalno nije predložio da se usvoji prijedlog zakona. Zaključak kojim bi se taj zakon odbio nije podržan. Formalno nema prijedloga da se zakon usvoji", tumačio je novinarima, koji su bili zatečeni nerazumljivošću razultata glasovanja, SDP-ov Peđa Grbin.

Što se pak tiče problema na koji je upozorio Novak u svom zakonskom prijedlogu, Grbin je rekao da se "priprema sveobuhvatno rješenje koje bi ga riješilo". Mladen Novak, vidno razočaran, novinarima je rekao kako su vladajući "upravo podržali da se diskriminacija nastavi, svjesni toga da se mora protv nje mora boriti". "Izgubili su kompas! Neka narod vidi kavu vlast ima! To se ne bi dogodilo ni u Sjevernoj Koreji", ogorčeno je zaključio Novak. Izmjenama Zakona o dječje doplatku iz 2002., pravo na doplatak od 831,50 kuna izgubilo je oko 1100 osoba s teškim invaliditetom. To se dogodilo zato što je učinjena podjela na osobe s invaliditetom starije od 27 godina, koje su počele primati doplatak prije 1. siječnja 2002. godine, i na one koje navršavaju 27 godina poslije donošenja toga zakona. Temeljem takve podjele, oko 4000 osoba s invaliditetom prima taj doplatak cijeli život, a 1100 osoba sa sličnim dijagnozama gubi nakon 27 godine takvo pravo. Novak je svojim prijedlogom izmjena upozorio na taj problem.