Dnevne novosti

Skupština: prihvaćene izmjene Odluke o GUP-a Zagreba

08.05.2015 07:22 ZAGREB, 7. svibnja 2015. (Hina), Zagrebačka Gradska skupština većinom glasova prihvatila je u četvrtak izmjene Odluke o izradi izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba kako bi se što prije riješio problem legalizacije nekretnina i na taj način riješili problemi mnogih građana.

Odluku su podržali svi skupštinski klubovi osim dvoje zastupnika HNS-a koji su bili suzdržani. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prije glasovanja pozvao je zastupnike da prihvate dokument koji će biti odrednica urbanog planiranja u Zagrebu u idućih deset godina. Smatra da bi trebali imati konsenzus oko toga struka napravi ozbiljan dokument, i da se pomogne oko 100.000 obitelji da legaliziraju svoje objekte. "Ako možemo spasiti kuću, spasimo je. Ako ne možemo onda opet moramo na teret Grada to riješiti", poručio je Bandić. Bandić je rekao da će učiniti sve da bi konačni prijedlog GUP-a bio gotov do veljače iduće godine.

U ime Kluba zastupnika SDP-a Davor Bernardić rekao je da će podržati donošenje Odluke o izradi izmjena GUP-a jer žele da se što prije riješi problem legalizacije nekretnina i da građani više ne strepe glede tog pitanja. "Nekoliko tisuća građana Zagreba čeka ovu odluku kao ozebli sunce. Ako će ova izmjena im pomoći da im život postane normalan mi tu odluku podržavamo", kazao je Bernardić. Upozorio je i da je iz Odluke o izradi izmjena i dopuna GUP-a uklonjena cjelovita prometna studija iako Zagreb, kao moderna europska metropola, nema željeznicu od centra grada do Zračne luke, ima problem s manjkom parkirnih mjesta te velikim prometnim gužvama. Micanje prometne studije iz odluke o GUP-u smatra lošim, ocijenjujući to nespremnošću da se taj problem sustavno riješi.

Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin demantirala je da u GUP-u ne postoji prometna studija rekavši da su pred potpisivanjem prometnog master plana koji bi obuhvaćao Grad Zagreb, Zagrebački županiju te Krapinsko-zagorsku županiju. Iznoseći detaljan hodogram rokova za donošenje GUP-a, Kusin je rekla da se u javnu raspravu ide od 15. lipnja do 4. srpnja. Po planu cijeli hodogram u vezi donošenja GUP-a bio bi gotov do 15. veljače 2016. kada bi bio izrađen konačni prijedlog koji će se uputiti Skupštini na usvajanje.

Navodeći kako će prihvatiti predloženu Odluku, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor istaknuo je da Zagreb treba novi GUP, a pogotovu novi Prostorni plan koji je zadnji pu donijet prije 14 godina. "Moramo sustavno krenuti u izrade novog GUP-a i Prostornog plana i ispraviti nepravde prema mnogim gražanima kako bi mogli koristiti svoju imovinu i staviti ju u funkciju", kazao je Kosor Uime Kluba HDZ-HSP AS-BUZ Andrija Mikulić upozorio je kako su dvije godine u kojima nisu donijete izmjene i dopune GUP-a loša poruka potencijalnim investitorima u Zagrebu. Smatra da je tu riječ o odnosu između izrađivača GUP-a - Zavoda za prostorno uređenje i Gradske uprave, koji je nositelj izrade. "To govori o nekvaliteti nadležnih gradskih tijela", kazao je Mikulić. "Očito ima neki razlog i neko žarište tu postoji. Recite u čemu je problem, a nemojte to lomiti preko leđa Zagrepčana", kazao je Mikulić. Na loš rad nadležnih gradskih ureda upozorio je i Tomislav Stojak (HNS) koji smatra i da je današnja odluka eklatantan primjer kako se ne radi posao i kako se pod "krinkom struke" kriju interesi različitih interesnih grupacija.. Zastupnici su većinom glasova prihvatili i odgodu rješenja o izvedenom stanju kako bi se građanima omogućilo da u što kraćem roku legaliziraju svoju nekretninu.