Dnevne novosti

Na inicijativu Stranke umirovljenika osniva se Europsko udruženje stranaka umirovljenika

05.05.2015 07:10 ZAGREB, 4. svibnja 2015. (Hina), Na inicijativu Stranke umirovljenika (SU) u Samoboru će u subotu biti održana osnivačka skupština Europskog udruženja umirovljeničkih stranaka, a glavni ciljevi djelovanja bit će usmjereni prema zajedničkoj zaštiti interesa i prava umirovljeničke populacije u Europi. 
Na osnivačkoj skupštini sudjelovat će asocijacije iz Ukrajine, BiH, Crne Gore, a potporu su dale i stranke iz Švedske, Italije, Slovenije, Nizozemske te Luksemburga, najavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare predsjednik SU Lazar Grujić. Poticanje na veći politički i društveni angažman umirovljenih osoba te senzibiliziranje javnosti na probleme s kojima se suočavaju osobe starije životne dobi, bit će im, kaže, u fokusu interesa. "Umirovljenici u Hrvatskoj čine trećinu stanovništva, a odlaskom u mirovinu ulaze praktično u zonu siromaštva", pojasnio je Grujić koji je uvjeren da političke stranke umirovljenike trebaju tek kao glasačko tijelo koje nakon izbora zaborave.

Djelatnost udruženja obuhvaćat će provođenje političkih programa na razini Europe, sudjelovanje u radu europskih tijela i institucija kojima se u prvom redu reguliraju socijalna i zdravstvena pitanja, ali i reagiranje i ukazivanje na probleme koji su najizraženiji među populacijom treće životne dobi. Europsko udruženje umirovljeničkih stranaka bit će, uvjeren je Grujić, jedan od načina da svi sjednu zajedno, stave na stol sve što ih muči te potraže rješenja gdje god je to moguće. Svijet je, kaže, sve stariji, a za 35 godina u EU će živjeti dvaput više osoba starije životne dobi nego djece.

Procjene za Hrvatsku pokazuju da je od 1,25 milijuna umirovljenika njih oko 700 tisuća starije od 65 godina. "Brinimo stoga o budućnosti, recimo odlučno 'Ne' statusu proračunskog tereta te postanimo resurs s kojim se može i mora računati", poručuju iz Stranke umirovljenika.