Dnevne novosti

e-Savjetovanja: građani aktivno kreiraju zakone

28.04.2015 07:35 ZAGREB, 27. travnja 2015. (Hina), Središnji portal za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću "e-Savjetovanja", jedinstvena adresa za sva savjetovanja tijela državne uprave koji će građanima omogućiti da aktivno sudjeluju u kreiranju zakona, predstavljen je u ponedjeljak u Banskim dvorima. 
To je jedinstven portal u svijetu koji na jednom mjestu okuplja sva javna tijela, rekao je ravnatelj Ureda za udruge Igor Vidaček. Portal omogućuje pregled otvorenih savjetovanja, propisi su dostupni svima, no za komentiranje se treba registrirati, postupak je transparentan, jasno se vidi tko i što predlaže i što se prihvaća, a odbijeni prijedlog prati objašnjenje. Vidaček ističe da posljednjih godina raste broj javnih savjetovanja, u odnosu na 2011., dakle unatrag četiri godine, bilježi se povećanje od čak 1033 posto. Komentari nisu tek puki ukras, od oko 15 tisuća prispjelih prihvaćeno je njih 41 posto, kaže ravnatelj Ureda za udruge.

Središnjim portalom, sudjelovanje građana u donošenju odluka dignut ćemo na još višu razinu, onima koji žele, još će se više olakšati sudjelovanje u donošenju propisa, naglasio je ministar uprave Arsen Bauk. Ministar se pohvalio kako je sustav e-Građani potvrdio očekivanja, oko 136 tisuća registriranih korisnika ostavilo je preko milijun komentara, poruka..... Portalom ostvarujemo još jedno izborno obećanje, to je još jedan korak u reformi javne uprave koja će se nastaviti, rekao je ministar Bauk, dodavši da je aktualna Vlada obećala stvaranje otvorene i transparentne javne uprave.

O važnosti portala za poduzetnike i poslovnu javnost, govorio je pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros. Poduzetnici pravovremeno mogu pratiti izmjene zakonskog okvira, davati prijedloge, aktivno sudjelovati u pripremi novih propisa, rekao je Pros, i kao dobar primjer naveo nedavno doneseni Zakon o pogrebničkoj djelatnosti. GONG-ova Jelena Berković hvali središnji portal, ocjenjuje kako je to velik iskorak, ali se boji da bi se zbog izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama moglo dogoditi da se na javnoj raspravi ne nađu razni pravilnici, ugovori i sl. Nadam se da se neće dogoditi jedan korak naprijed, dva natrag, rekla je Berković.