Dnevne novosti

Saborski zastupnici: premalo se ulaže u gospodarstvo na otocima

27.04.2015 07:23 ZAGREB, 24. travnja 2015. (Hina), Gotovo 20-godišnji posebni tretman hrvatskih otoka dao je pozitivne rezultate, no ulaganja države uglavnom se odnose na infrastrukturu, a vrlo mali dio ulaže se u gospodarstvo, kulturu i zdravstvo zbog čega mladi napuštaju otoke, upozorili su u petak saborski zastupnici, u raspravi o Izvješću o provedbi Zakona o otocima u 2013. 
Zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz uvodno je izvijestio da je država 2013. u otoke uložila 1,4 milijarde kuna, što je približno prosječnom ulaganju u proteklih 14 godina, koje se kretalo oko 1,5 milijardi. Kazao je kako je najviše, 325 milijuna kuna, uloženo u obalni linijski promet. Zastupnici, međutim, upozoravaju da je život na otocima još uvijek znatno skuplji, a škole i zdravstvene ustanove nedostupne. "Država u stvarnosti ruši sve što nominalno podržava na papiru. Cijene špeceraja u otočkim su dućanima 30 posto više nego u Zagrebu, cijena trajekata je preskupa, škole i zdravstvene usluge slabo dostupne, zbog čega mladi odlaze s otoka, koji nemaju perspektivu", rekao je nezavisni zastupnik Branko Vukšić. Puljiz mu je odgovorio kako je visina ulaganja u otoke primjerena s obzirom na ukupne fiskalne i financijske mogućnosti države. "Država ulaže itekako značajan napor, ali naravno da se tim ulaganjima neće riješiti svi problemi otoka. No, u danom trenutku ova ulaganja su zaista primjerena", rekao je.

Nezavisni Slavko Linić ističe da je poseban tretman otoka omogućio ulaganja u infrastrukturu, koja je indeks razvijenosti otoka podigla na razinu iznad državnog prosjeka. "Ipak, sve je manje mladih na otocima, a dobar dio radnih aktivnosti obavlja se izvan otoka. Ako su to nedostaci našeg 20-godišnjeg programa, pitamo se što bi trebalo promijeniti, a ovo izvješće nam, nažalost, ne daje odgovore", kazao je. Linić je upozorio da je 78 posto novca za otoke uloženo u prometnice i komunalnu infrastrukturu, prije svega vode i HEP. "Tu je uložen ogroman novac i zato je indeks razvijenosti nešto bolji od prosjeka, no premalo ulažemo u ono što otvara radna mjesta, u kulturu, zdravstvo", istaknuo je Linić. Smatra da je Vlada, umjesto "ogromnog broja podataka", u izvješču trebala ponuditi analizu dosadašnjih učinaka Zakona i ocjenu u što bi dalje trebalo ulagati.

Ulaganjima u otočnu infrastrukturu nezadovoljan je Branko Bačić (HDZ), koji je upozorio kako se većina tih ulaganja odnosi na subvencioniranje cijena karata, a uvjeren je kako ta infrastruktura nije dovoljno kvalitetna. Upozorio je i da administracija koči izgradnju luka za nautički turizam, navodeći da je prije dvije godine izdana lokacijska dozvola za nautičku luku u Veloj Luci, ali da Vlada ne želi izdati suglasnot za koncesioniranje. Marijan Škvarić (HNS) naveo je da je država u otoke uložila ukupno 24 milijarde kuna te ocijenio da učinci postoje, ali i upitao "čemu davati nekome tko ima visok indeks razvijenosti". HSU-ov željko Šemper upozorio je da umirovljenici koji su mirovinu ostvarili u inozemstvu ne mogu dobiti otočne iskaznice, na temelju kojih otočani ostvaruju povlaštene cijene trajektnog prijevoza.