Dnevne novosti

Vlada raspisala izbore za pripadnike nacionalnih manjina

24.04.2015 07:30 ZAGREB, 23. travnja 2015. Hina, Vlada je u četvrtak donijela odluke da se za 31. svibnja zbog isteka mandata raspišu izbori za članove vijeća nacionalnih manjina i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. 
Njihov mandat traje četiri godine, a posljednji izbori održani su 10. srpnja 2011. godine. Ministar uprave Arsen Bauk pozvao je sve građane, pripadnike nacionalnih manjina, da u Registru birača provjere je li im nacionalnost ispravno upisana, dodavši da se posebna razlika uočava kod broja osoba kojima je kao nacionalnost upisano Musliman. Hrvatska će Islamskoj Republici Afganistanu darovati medicinsku opremu za potrebe vojne škole Afganistanske narodne vojske u vrijednosti 90,5 tisuća kuna. Riječ je o medicinskoj opremi namijenjenoj pripadnicima Oružanih snaga RH koji su sudjelovali u operaciji potpore miru ISAF u Afganistanu, koja je okončana potkraj prošle godine. Radi se o medicinskoj opremi preostaloj od vojne ambulante u kampu u Mazar-e-Sharifu koja je prestala s radom, a njen je povratak ekonomski neisplativ te je Vlada donijela odluku o poklanjanju.

Vlada je donijela i odluku o izmjeni Plana gospodarenja otpadom za razdoblje od 2007. do 2015. godine kojom se racionalizira izgradnja Centara za gospodarenje otpadom (CGO). Umjesto predviđenog 21 centra izgradit će se najviše 13 CGO-a i to tako da će više županija preuzeti regionalni koncept zbrinjavanja otpada, objašnjava ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.