Dnevne novosti

Zmajlović: Napadi zbog preseljenja u Zagrebtower su politička kampanja

23.04.2015 07:32 VARAŽDIN/ZAGREB, 22. travnja 2015. (Hina), Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović ustvrdio je u srijedu da su napadi zbog preseljenja njegova Ministarstva u Zagrebtower politička kampanja. 
Plan preseljenja iz 2013. dobio je sve suglasnosti upravo zbog racionalizacije poslovanja i ušteda, a tvrdnje da su troškovi viši nego da je Ministarstvo ostalo u starim prostorima su politička kampanja, rekao je Zmajlović novinarima nakon predstavljanje mogućnosti ulaganja "Zajedno do EU fondova – za ravnomjeran razvoj svih hrvatskih krajeva" u Varaždinu. Bivši ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša (AZO) Neven Voća je unazad godinu i pol sudjelovao u cijelom procesu, čak su određivali veličinu pojedinih prostorija, a on je to potpisao. Sada, na kraju, tvrdi da se s tim ne slaže, a to kolidira s njegovim ulaskom u ORaH, što potvrđuje da je to politička kampanja koja ide na njihovu dušu, kaže Zmajlović. Pritom je ustvrdio kako cijena i ugovor o preseljenju nisu ni sporni niti tajni, te da je ugovor o zakupu Zagrebtowera od potpisivanja dostupan javnosti. "Svatko tko je želio dobiti uvid to je mogao učiniti, pa i ORaH koji je svaki dan od 8,30 do 16,30 sati mogao izvršiti uvid, ali to nije učinio", izjavio je Zmajlović.

No, njegove tvrdnje demantira povjerenica za informiranje Anamarija Musa protiv koje je Ministarstvo nedavno podnijelo tužbu Visokom upravnom sudu upravo zbog zahtjeva za javnom objavom ugovora. "Ministarstvo se sada očito slaže s rješenjem da taj ugovor treba biti dostupan javnosti, iako su protiv tog rješenja povjerenice za informiranje nedavno podnijeli tužbu Visokom upravnom sudu", rekla je Musa Hini. Musa kaže da je od Ministarstva još u veljači zatražila ugovor o najmu prostora u Zagrebtoweru, te je dobila kopiju tog ugovora sa zakupodavcom Europolisom d.o.o. koji je inzistirao na klauzuli o tajnosti, odnosno na poslovnoj tajni zbog zaštite gospodarskih interesa. Povjerenica za informiranje donijela je u ožujku rješenje u kojem je ocijenila da nema osnove za ograničavanje pristupa na prava informacijama, pozivajući se na zakonske odredbe po kojima su informacije o raspolaganju javnim novcem dostupne javnosti i bez provođenja tzv. razmjernosti i javnog interesa. Na to rješenje Ministarstvo je uložilo tužbu Visokom upravnom sudu, da bi sada izdalo priopćenju u kojem tvrdi kako je "uvid u kompletan ugovor moguć od sklapanja ugovora u srpnju 2014. u svakom trenutku, po zahtjevu za pristup i u skladu s pravilima za pristup informacijama", napominje Musa. Ministarstvo u priopćenju navodi da trošak zakupa ureda i parkirnih mjesta iznosi 8,33 eura (58,31 kunu) po četvornom metru bez PDV-a, odnosno 10,47 eura (79,57 kuna) s PDV-om, te da ukupni godišnji trošak zakupa s uključenim PDV-om za proračunska tijela iznosi 3,8 milijuna kuna.

Zmajlović je u izjavi novinarima ponovno ustvrdio kako je u ugovoru sve transparentno, a 8,33 eura bez PDV-a po kvadratu je najpovoljnija cijena. No, iz ORaH-a, čiji je član Voća ekspresno smijenjen s dužnosti ravnatelja AZO-a dok je istodobno podnosio ostavku, najavljuju sudski progon odgovornih. Predsjednica stranke Mirela Holy sazvala je za četvrtak konferenciju za novinare na kojoj će obrazložiti kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom zbog sklapanja nepovoljnog ugovora. Zmajlović i kaznenu prijavu smatra nastavkom političke kampanje kojom si Holy želi podići rejting kroz "nabacivanje blatom na resor u kojem ima poseban interes". Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost imaju rezultate, a nekima smeta da Ministarstvo i Vlada budu uspješni. To je tužan i ružan način za sakupljanje političkih bodova, poručio je Zmajlović.