Dnevne novosti

Predstavljeni rezultati projekta za pomoć u zapošljavanju osoba s invaliditetom

21.04.2015 07:28 ZAGREB, 20. travnja 2015. (Hina), Kroz projekt Poslovnog dnevnika "Iskustvo zlata vrijedi" lani su 22 osobe s invaliditetom obavile obaveznu praksu, a neke su se i zaposlile, što je bio razlog da se projekt nastavi i u ovoj godini, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Riječ je o društveno odgovornom projektu u kojem će Poslovni dnevnik u suradnji s partnerima poslodavcima omogućiti studentima s invaliditetom koji se prijave na natječaj radnu praksu s eventualnom kasnijom mogućnošću zapošljavanja, rekao je zamjenik glavnog urednika Poslovnog dnevnika Vadimir Nišević, te izrazio nadu da će se ove godine projektu priključiti još više poslodavaca.

Po novom Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji, koji je stupio na snagu početkom godine, tvrtke koje imaju više od 20 zaposlenih obvezne su zapošljavati određeni broj osoba s invaliditetom i primiti ih na praksu, a ako to ne učine dužne su u posebni fond uplaćivati iznos od 900 kuna po osobi koju ne zaposle. Propisana kvota zapošljavanja invalida ne može biti manja od dva posto niti veća od šest posto od ukupnog broja zaposlenih radnika kod poslodavca. Ističući kako je svaka promocija i nastojanje zapošljavanja osoba s invaliditetom dobro došla, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić navela je da poslodavci koji ne mogu zaposliti invalide imaju na raspolaganju čitav niz drugih mjera iz tzv. kvotnog sustava. Primjerice, osim što mogu omogućiti obavljanje prakse osobama s invaliditetom, mogu s njima sklapati ugovornu suradnju, plaćati im stipendiju i sl.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 500.000 osoba s invaliditetom, od čega je polovica radno sposobna. U registru nezaposlenih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje ih je oko 6000, a godišnje ih se u prosjeku zaposli oko 1800. Novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji već je polučio rezultate jer se prosječno u prva tri mjeseca ove godine zapošljavalo 400 osoba s invaliditetom, kaže Dalić i napominje da će se rezultati pune primjene zakona moći vidjeti nakon godinu dana. U Hrvatskoj je oko 8300 poslodavaca koji imaju obvezu zaposliti osobe s invaliditetom ili se uključiti u tzv. kvotni sustav, istaknula je ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Lidija Hrastić Novak. Navela je da se u prva četiri mjeseca oko 7000 poslodavaca uključilo u zapošljavanje invalidnih osoba, a to još nije učinilo njih oko 1000. Oni koji su se odlučili da ne zaposle osobe s invaliditetom u fond su do sada uplatile oko 30 milijuna kuna. Iz tog fonda će se poticati zapošljavanje invalida, naglasila je Hrastić Novak.

U ime udruge "Zamisli", koja promiče kvalitetno obrazovanje mladih s invaliditetom, Denis Marijon je pohvalio projekt "Iskustvo zlata vrijedi" jer mladim invalidnim osobama otvara mogućnosti za rad i samostalan život. Prijave za projekt traju do 1. lipnja, bez ograničenja u broju prijavljenih osoba i poslodavaca.