Dnevne novosti

Visoki upravni sud poništio rješenje AZTN-a protiv Društva ortodonata

21.04.2015 07:45 ZAGREB, 20. travnja 2015. (Hina), Visoki upravni sud u cijelosti je poništio prošlogodišnje rješenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kojim se optužuje Hrvatsko društvo ortodonata (HDO) za sklapanje zabranjenog sporazuma s ciljem udruživanja u kartel, priopćio je u ponedjeljak HDO. 
AZTN je pritom izrekao kaznu HDO-u u iznosu od 150.000 kuna, iako Društvo nije poduzetnik koji može ostvarivati dobit na tržištu, već strukovna udruga koja se bavi edukacijama i stručnim usavršavanjem, kaže se u priopćenju. Sud je utvrdio da se dokument koji spominje minimalne cijene, a koji je bio osnova AZTN-u za pokretanje postupka i donošenje rješenja protiv HDO-a, ne može nazivati zabranjenim sporazumom jer nikad nije primijenjen u praksi i nema obvezujući karakter. Riječ je samo o prijedlogu koji je upućen Hrvatskoj komori dentalne medicine, instituciji koja jedina može propisivati cijenu dentalnih usluga.

Komentirajući presudu Visokog upravnog suda, predsjednik HDO-a Tomislav Lauc izrazio je zadovoljstvo što je pravda na kraju pobijedila, te upozorio kako je nastala nepopravljiva šteta Društvu ortodonata, ali i struci općenito. "Naše Društvo nije imalo namjeru niti može narušavati tržišno natjecanje. Nomenklatura stomatoloških usluga postoji već pri Komori koja odlučuje o najnižoj cijeni usluge, a o njezinim izmjenama raspravlja se već pune četiri godine. Unatoč pobjedi, ostaje gorak u ustima jer je napravljena nepopravljiva šteta ugledu cjelokupne struke", rekao je Lauc.

Doktori dentalne medicine obvezni su pridržavati se cjenika koji je donijela Komora, pod prijetnjom sankcija u slučaju suprotnog postupanja, dok Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje sam određuje cijenu usluga koje se koriste u mreži javne zdravstvene službe, napominje se u priopćenju.