Dnevne novosti

Sabor u četvrtak o poljoprivrednom zemljištu

16.04.2015 07:25 ZAGREB, 15. travnja 2015. (Hina), Hrvatski sabor u četvrtak zasjedanje nastavlja raspravom o Konačnom prijedlogu izmjena zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se uređuje korištenje poljoprivrednog zemljišta, prenamijena i naknade, raspolaganje takvim zemljištem u vlasništvu države, zemljišni fond kao i rad Agencije za poljoprivredno zemljište.

Konačni prijedlog zakona dopunjen je odredbama prema kojima sredstva ostvarena od prodaje izravnom pogodbom poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države postaju prihod proračuna jedinice lokalne samouprave na čijem području se poljoprivredno zemljište nalazi. Namjena tih sredstava je pokrivanje troškova komasacije poljoprivrednog zemljišta i sufinanciranje aktivnosti izrade programa, projekata i dokumenata za provedbu mjera potpore iz Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020.

Prema konačnom prijedlogu, poljoprivredno zemljište u vlasništvu države koje nije u funkciji poljoprivredne proizvodnje ili je obraslo višegodišnjim raslinjem zakupnik je dužan iskrčiti o vlastitom trošku u roku od dvije, umjesto prvotno predloženih godinu dana, od dana uvođenja u posjed. Dodana je i odredba prema kojoj se zakupnik oslobađa plaćanja zakupnine ako su troškovi krčenja veći od zakupnine. Prihvaćen je prijedlog da se postupci davanja u zakup i zakup za ribnjake, ako je objavljen javni poziv prema odredbama aktualnog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a nije donesena odluka, dovrše prema odredbama predloženog zakona. Brisan je stavak kojim je bilo predloženo da sudionici poziva za zakup i zakup za ribnjake ne mogu biti osobe koje su neovlašteno u posjedu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, jer bi to bilo u suprotnosti s predloženom zakonskom odredbom da se vrednuje kriterij dosadašnjeg posjednika ako je u mirnom posjedu.