Dnevne novosti

HOO će otvoriti liniju za prijavu korupcije u sportu

15.04.2015 07:15 ZAGREB, 14. travnja 2015. (Hina), Transparency International Hrvatska pozvao je u utorak Hrvatski olimpijski odbor i nadležne nacionalne institucije da podrže inicijativu Međunarodnog olimpijskog odbora te otvore telefonsku liniju za anonimnu prijavu korupcije u sportu. 
"Pozivamo HOO kao i nadležne institucije da inicijativu MOO-a prenesu na nacionalnu razinu i zaštite hrvatski sport od manipulacija i netransparentnog djelovanja. Zaštitite sport od podmićivanja, manipuliranja, namještanja rezultata i korištenja nedopuštenih sredstava. Da bi se spoznali stvarni razmjeri nedostataka integriteta u sportu, prikupite stvarne podatke i prevenirajte buduća neprihvatljiva djelovanja", stoji u objavi za medije koju je potpisala predsjednica Transparency International Hrvatska Davorka Budimir i u kojoj ističe da je "u procesu stvaranja pozitivnih društvenih vrijednosti sport važno područje koje okupira mnoge generacije" te da su zato "sportski akteri dužni učiniti sve kako pobjede ne bi postale važnije od same igre".

Ovaj poziv uslijedio je nakon što je MOO, po završetku Međunarodne konferencije o sportskom integritetu u Lausannei, otvorio anonimnu telefonsku liniju za prijavu korupcije u sportu. "Naravno da smo upoznati s inicijativom MOO-a i u potpunosti je podržavamo, kao i nastojanja predsjednika MOO-a Thomasa Bacha koji je pozvao, ne samo sportske djelatnike, već i vlasti na nacionalnim razinama da pomognu u otkrivanju manipulacija i korupcije u sportu. Zato će uskoro i HOO otvoriti liniju za anonimnu prijavu korupcije u sportu", izjavio je za Hinu predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.