Dnevne novosti

Ministri u Berlinu pozvali na prekid borbi na istoku Ukrajine

14.04.2015 07:02 BERLIN, 14. travnja 2015.(Hina/Reuters), Ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine pozvali su u ponedjeljak navečer, poslije teških razgovora u Berlinu, na prekid borbi na separatističkom istoku Ukrajine.
Ministri su se sastali kako bi razgovarali o tome kako se provodi mirovni sporazum iz Minska kojem prijete napetosti i obnovljeni sukobi na istoku Ukrajine. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier kazao je kako su razgovori "na trenutke bili vrlo kontroverzni", ali da su se svi sudionici suglasili da nema alternative sporazumu o prekidu vatre potpisanom u Minsku u veljači.

"Moramo osigurati da se prekid vatre poštuje", rekao je Steinmeier. Dodao je da su se sve strane dogovorile da se nastavi s povlačenjem teškog topništva s linije sukoba, te da se taj proces proširi i na drugo oružje, uključujući tenkove, oklopna vozila i lako topništvo. Ministri su također podržali djelovanje misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koja nadzire provedbu sporazuma o prekidu vatre. O rezultatima susreta u Berlinu razgovarat će se na sastanku ministara vanjskih poslova G7 u utorak i srijedu u Luebecku, na sjeveru Njemačke.