Dnevne novosti

Ministarstvo financija poništilo rješenje o utvrđivanju tražbina vjerovnika EPH

10.04.2015 07:25 ZAGREB, 9. travnja 2015. (Hina), Ministarstvo financija usvojilo je žalbu vjerovnika Europapress Holdinga (EPH) koje zastupa Hrvoje Šimić i poništilo rješenje Fine, kojim se odbacuje njihova prijava na rješenje o utvrđivanju tražbina vjerovnika EPH u iznosu od 1,7 milijardi kuna iz rujna 2013. godine. 
Vjerovnici EPH su u sporu s Ministarstvom financija upozoravali na, kako su istaknuli, "napuhavanje" tražbina vjerovnika u procesu predstečajne nagodbe EPH preko tražbina povezanih društava 4Media EPH, EPH Magazini, EPH Media, Gloria grupa, Media Nexus i Slobodna Dalmacija, čime je prekršeno više odredbi Zakona o obveznim odnosima i Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Rješenje Ministarstva financija uslijedilo je nakon prošlomjesečne presude Upravnog suda, kojom je bilo poništeno rješenje Ministarstva financija od 4. studenog 2013. i naloženo Ministarstvu da u roku od 60 dana donese rješenje o žalbi tužitelja. Sudska odluka uslijedila je nakon tužbe vjerovnika da su tražbine povezanih društava EPH pogrešno utvrđene i da su u ukupnom iznosu od gotovo 1,7 milijarde kuna višestruko veće od tražbina banaka, koje su na temelju plasiranih kredita od EPH, prema podacima iz tužbe vjerovnika, potraživale 333,456 milijuna kuna. Kako se ističe u tužbi, društva povezana s EPH kao "solidarni dužnici-jamci ne mogu ispuniti veću tražbinu nego što dužnik duguje tim vjerovnicima (bankama) ", ali se navodi i da tvrtke u sklopu EPH kao solidarni dužnici-jamci nemaju imovine te je izvjesno da ne bi mogli namiriti potraživanja banaka prema EPH, budući da su i sama zbog insolventnosti pokrenula postupak predstečajne nagodbe.

U tom sporu EPH je kao zainteresirana strana tvrdila da su navodi u tužbi vjerovnika "u cijelosti bespredmetni i netočni", te da je sada poništeno rješenje Fine "u cijelosti pravilno i doneseno u skladu s primjenjivim zakonskim odredbama". Najnovijim rješenjem Ministarstva financija rješenje o utvrđivanju tražbina vjerovnika EPH vraća se Fini na ponovni postupak na temelju stanja prije rujna 2013. Kako se saznaje, vjerovnici su pokrenuli i postupak poništenja predstečajne nagodbe EPH na Trgovačkom sudu.