Dnevne novosti

Sisak - župan Žinić najavljuje kaznenu prijavu protiv bivšeg zamjenika županice

08.04.2015 07:17 SISAK, 7. travnja 2015. (Hina), Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić (HDZ) najavio je u utorak na konferenciji za novinare da će podići kaznene prijave protiv bivšeg zamjenika županice Zdenka Vahovca (SDP) i drugih odgovornih osoba u županijskom Odjelu za financije jer smatra da su počinili kazneno djelo.

"Kriminalna hobotnica SDP-a iz desetgodišnje vlasti te stranke u županiji kao da nema kraja. Vahovec je učinio više nezakonitih radnji i nepravilnosti, čime je Sisačko-moslavačkoj županiji učinjena golema šteta", ustvrdio je župan Žinić. "Osim nenamjenskog trošenja oročenih kreditnih sredstava, Vahovec i njegovi suradnici primali su dvostruke naknade za rad u Županijskoj skupštini, čime su županijski proračun oštetili za još 100 tisuća kuna, pa smo od njih zatražili da vrate dio novca", rekao je.

Župan Žinić istaknuo je kako je od 16. prosinca 2013. do 24. listopada prošle godine, prije nego što je nakon izvanrednih lokalnih izbora županijsku izvršnu vlast preuzela HDZ-ova koalicija, od 50 oročenih milijuna razročeno 20 milijuna. Od tog je novca 12,5 milijuna kuna potrošeno namjenski, a 7,5 milijuna nenamjenski. Žinić je napomenuo kako se škola u Popovači gradi uglavnom prema planu, uz kašnjenje od šest mjeseci. Završetak građevinskih radova učekuje se u studenome ove godine, a opremanje škole predviđeno je u prvom polugodištu iduće godine. Učenici će u novu školu, kako je rekao, početkom školske godine 2016./2017.

Na pitanje novinara kako komentira izjavu načelnika Općine Dvora Nikole Arbutine, koji je prije dva dana rekao kako se protivi prijedlogu moguće lokacije odlagališta opasnoga i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, župan Žinić je odgovorio kako je i za Sisačko-moslavačku županiju takav prijedlog neprihvatljiv. "Iako načelnik Nikola Arbutina o tome s nama nije razgovarao, vjerujemo da nuklearno odlagalište neće biti na području naše županije. Takva bi odluka trebala biti usklađena s lokalnim stanovništvom. Očito da državni prostorni plan nije usklađen sa županijskim planom pa ćemo se boriti protiv odlagališta. Na tom dijelu Banovine, u suradnji s Ministarstvom kulture i braniteljskim udrugama, namjeravamo razvijati kulturno-povijesni turizam. Tim smo projektom planirali obnoviti povijesne spomenike na Zrinu, u Gvozdanskome i drugim mjestima. Osim toga, izgradnjom odlagališta bio bi ugrožen i razvoj lovnog turizma. Vjerujem da nuklearno odlagalište nikad neće biti na Trgovskoj gori", zaključio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.