Dnevne novosti

HVO-a ključan za opstanak Hrvata u BiH i Hrvatske - udruge

08.04.2015 07:09 MOSTAR, 7. travnja 2015. (Hina), Udruge iz Domovinskog rata u BiH ocijenile su u utorak u povodu 23. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) da je uspostava te oružane formacije bila presudna za opstanak Hrvatske i Hrvata u BiH. 
HVO je odlukom bivšeg predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZ HB) Mate Bobana utemeljen 8. travnja 1992. kao oružana snaga Hrvata u BiH. "Godine koje su uslijedile pokazat će kako je utemeljenje HVO-a bila odluka od presudne političke važnosti za uspostavljanje vojne i političke ravnoteže u BiH i Hrvatskoj, što joj daje poseban značaj u novijoj povijesti BiH i Hrvatske", navodi se u zajedničkom priopćenju udruge dragovoljaca i veterana te organizatora otpora HVO-a. Te dvije udruge čestitale su obljetnicu dragovoljcima, veteranima i sudionicima Domovinskog rata, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, obiteljima poginulih i umrlih pripadnika HVO-a, hrvatskim uznicima i hrvatskom narodu u BiH.

Izaslanstvo ministarstva obrane BiH koje je predvodila ministrica Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general pukovnik Anto Jeleč položili su vijenac na Spomen obilježju poginulim braniteljima na rimokatoličkom groblju Sv. Josip u Sarajevu. Središnja proslava obljetnice održat će se u srijedu u vojarni oružanih snaga BiH u Livnu. HVO je jedna od triju ravnopravnih sastavnica Oružanih snaga BiH.