Dnevne novosti

Zagrebački HNS: Građani trebaju znati na što je utrošen novac Holdinga

07.04.2015 07:05 ZAGREB, 3. travnja 2015. (Hina), Zagrebački HNS u petak je priopćio kako najnovija odluka Uprave Zagrebačkog holdinga o povlačenju plana podjele društava te tvrtke nažalost dodatno dokazuje svu nekvalitetu upravljanja kako Gradom Zagrebom, tako i najvažnijom gradskom tvrtkom. 
"Za nemogućnost pribavljanja suglasnosti od strane Deutsche banke kao povjerenika imatelja obveznica Zagrebačkog holdinga odgovornost prvenstveno leži na upravljačkim strukturama Holdinga te Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo. Odgovorne osobe tih institucija pokazale su neviđenu nonšalantnost u svome poslu", navodi u priopćenju zagrebački HNS. Ističu kako je "neprihvatljiva i netransparentnost koju je pratio čitav postupak pokušaja izdvajanja podružnica, jer niti Gradska skupština niti javnost odnosno stanovnici Zagreba, nisu upoznati s analizom što se dobiva izdvajanjem dijela podružnica".

"Aktualni događaji, nažalost, su samo nastavak politike koju aktualne gradske vlasti provode posljednjih desetak godina, a po čijem se modelu, ključne odluke za funkcioniranje grada i njegove gradske tvrtke donose bez konzultacija s javnosti, građanima i strukom već isključivo po osobnom nahođenju praktički jedne osobe", tvrde zagrebački HNS-ovci.

Kažu kako je to dodatno "prilika da se zapitamo na što je utrošeno 300 milijuna eura dobivenih prodajom obveznica još 2007. godine". "HNS Grada Zagreba smatra kako građani Zagreba imaju svako pravo znati na što je utrošen novac Zagrebačkog holdinga, tim više što imaju režijske troškove među najvišima u svim prijestolnicama Europske unije" te stoga vodstvo Zagrebačkog holdinga pozivaju da javnosti predstavi analizu koristi izdvajanja podružnica te detaljno predstavi na što je u posljednjih osam godina utrošeno 300 milijuna eura od obveznica.