Dnevne novosti

Porez na dobit otežava rad zaklade za slijepe

07.04.2015 07:15 ZAGREB, 3. travnja 2015. (Hina), Od 1. siječnja na prihod ostvaren kroz izdavačku djelatnost porez na dobit mora plaćati i Zaklada za slijepe "Čujem, vjerujem, vidim", koja izdavačkom djelatnošću ne ostvaruje dobit nego dio tih sredstava koristi za svoje projekte i programe, upozoravaju iz zaklade. 
"Čujem, vjerujem, vidim" pruža pomoć mladima, djeci i studentima s invaliditetom koji ne mogu čitati standardni tisak, te im omogućuje pristup literaturi. Ostale aktivnosti vezane su za izdavačku djelatnost, kojom zaklada osigurava sredstva za prilagodbu literature slijepima i osobama koje ne mogu samostalno čitati.

No, prema Zakonu o porezu na dobit, sredstva osigurana kroz izdavačku djelatnost tijekom godine mora se iskoristiti isključivo za tiskanje nove literature ili zaklada mora platiti porez. Neiskorištena sredstva za tiskanje ne mogu se upotrijebiti za drugu svrhu, primjerice za stipendije, zbog čega nevladina, humanitarna i neprofitna organizacija gubi mogućnost ostvarivanja svojih ciljeva i postaje ovisna o državnim institucijama i njihovoj financijskoj pomoći, ističe voditelj zaklade Mirko Hrkač. Zaklada se ne može prijaviti niti na većinu natječaja za financiranje neprofitnih organizacija, pa joj rad ovisi isključivo o sredstvima koja zaradi prodajom knjiga.

Po Hrkačevu mišljenju, Vlada bi trebala izmijeniti zakon ili uredbom utvrditi područja na koja se može primijeniti izuzetak od te odredbe, jer se u ovom slučaju radi o temeljnim ljudskim pravima osoba s invaliditetom i drugim marginaliziranim skupinama. Zaklada je stoga poslala dopis predsjednicima Vlade i Sabora, te predsjednici Republike, u kojem ih upozorava da se u Hrvatskoj porezi jednako primjenjuju na neprofitna sportska društva, klubove, udruge i organizacije, kao i udruge osoba s invaliditetom koje djeluju sa ciljem izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom s ostalim osobama, no nije dobila nikakav odgovor. Također su se obratili Poreznoj upravi zbog upisa u registar obveznika plaćanja poreza na dobit, no tamo im je samo odgovoreno da se mogu žaliti na porezno rješenje.