Dnevne novosti

Ministarstvo podržava sve festivale koji dovode turiste pa tako i INmusic festival

07.04.2015 07:20 ZAGREB, 3. travnja 2015. (Hina), Nakon što su organizatori zagrebačkog INmusic festivala zatražili od ministra turizma Darka Lorencina da i njih podrži kao što je jučer u Splitu podržao Ultra festival, Ministarstvo turizma odgovorilo je da podržavaju sve festivale koji privlače strane turiste, ali da novac za takve manifestacije ne dodjeljuje Ministarstvo već Hrvatska turistička zajednica putem javnog natječaja. 
Pošto je ministar Lorencin u četvrtak najavio u Splitu da će Ministarstvo turizma ubuduće znatno snažnije podržati Ultra festival, INmusic festival poručio je kako isto tako očekuju da Ministarstvo znatno snažnije podrži i njihov festival. Iz Ministarstva su odgovorili kako je sigurno da će ministar podržati sve festivale koji se već tradicionalno održavaju u Hrvatskoj i dovode strane posjetitelje pa tako i zagrebački INmusic festival, koji ima značajnu promotivnu ulogu za Grad Zagreb.

"Upravo je u tijeku natječaj za manifestacije. Svakako da su festivali veliki motiv dolaska u destinaciju, posebice u izvansezonskim mjesecima pa je tako i INmusic važan za Zagreb i kontinentalnu Hrvatsku", odgovorio je ministar. Napominje, međutim, da Ministarstvo ne dodjeljuje financijsku potporu jer je to u nadležnosti Hrvatske turističke zajednice (HTZ), odnosno HTZ-a Grada Zagreba u slučaju INmusic festivala. Stoga ne želi prejudicirati ishod javnog poziva jer odluke o dodjeljivanju novčanih potpora namijenjenih za turističku promociju donosi turističko vijeće HTZ-a.

To što je ministar jučer u Splitu podržao Ultru, u Ministarstvu objašnjavaju time da je to bilo u sklopu sastanka sa splitskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom na kojem je glavna tema bila Ultra festival u Splitu. HTZ je odgovorio da je Javni poziv za kandidiranje događanja za dodjelu potpore iz programa "Potpore događanjima" u 2015. godini otvoren do 20. travanja i da vjeruju da će se organizatori INmusic festivala javiti na taj poziv, ali napominju da i dodjeli sredstava u konačnici odlučuje Turističko vijeće HTZ-a. "INmusic festival je svakako važan događaj za Zagreb te vjerujemo kako će biti motiv dolazaka većeg broja posjetitelja, obzirom da Hrvatska već ima veliku festivalsku publiku koja prati kalendare festivala i sukladno tome planira putovanja", naveo je HTZ.

Glavni ured Hrvatske turističke zajednice napominje da potiče i podražava razvoj svih kvalitetnih sadržaja koji proširuju turističku ponudu i utječu na produljenje sezone te vjerujuju kako će i INmusic festival biti prepoznat od strane tijela Hrvatske turističke zajednice koja će odlučivati o dodjeli sredstava. Organizatori INmusic festivala ranije su u petak, tražeći potporu ministra turizma, naveli da se njihov festival ove godine održava jubilarni deseti put i da je postao jedan od najugledniji glazbenih festivala u Europi, što potvrđuju gostovanja najznačajnijih svjetskih glazbenika. Svoja očekivanja da i oni dobiju znatno snažniju podršku, organizatori temelje i na tome što je taj festival cijenom ulaznice pristupačan hrvatskoj publici, a ujedno je i međunarodno atraktivan jer svi europski festivali s programom koji je usporediv sa programom INmusica imaju znatno više cijene ulaznica. Da je INmusic festival najznačajniji ljetni turistički događaj u Zagrebu i kontinentalnoj Hrvatskoj pokazuju podaci po kojima je, kaže organizator, zahvaljujući tom događaju samo lani ostvareno 30.000 noćenja.